pyszny jęczmień do dekoracji

ze zwykłych produktów, jasne, oryginalne, przepyszne! Pyszny jęczmień do dekoracji wygląda tak kolorowo, że można go bezpiecznie podawać na świątecznym stole do dowolnych dań mięsnych. Możesz zmieniać warzywa, dodawać różne warzywa i przyprawy, aby zmienić smak tej chudej owsianki z nastrojem!
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 68 % 13 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszny jęczmień do dekoracji? Tak, to bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Warzywa i zioła umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj jęczmień perłowy do czystej wody. Napełnij ciepłą wodą, pozostaw na 30-60 minut. Pozwoli Ci to spawać znacznie szybciej. Przenieś czyste płatki na patelnię i wlej wodę cztery razy więcej niż suchy jęczmień. Oznacza to, że jeśli weźmiesz jedną szklankę zbóż, potrzebujesz 4 szklanek wody. Gotować na wolnym ogniu przez 30-50 minut, aż do pożądanego stanu. Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą, pozwól mu całkowicie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Wlej olej roślinny na patelnię i włóż posiekaną cebulę. Cebulę można wziąć absolutnie dowolną, ale należy pamiętać, że czerwona cebula podczas obróbki cieplnej nabiera niezbyt apetycznego wyglądu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać na patelnię z cebulą. Marchewki można również pokroić w cienkie paski lub kostkę, ale wtedy czas gotowania będzie musiał zostać wydłużony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z pomidorów odetnij łodygę i pokrój w dużą kostkę. Umieść pomidory na patelni do warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku papryki Usuń szypułkę, nasiona i przegrody wewnątrz owocu. Pokrój w średnią kostkę i umieść na patelni z cebulą, marchewką i pomidorem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystkie warzywa na patelni, sól, pieprz i smaż na średnim ogniu, mieszając. Zajmie to około 5-7 minut. Skoncentruj się na cechach swojego pieca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj gotowaną jęczmień na patelnię ze smażonymi warzywami, wymieszaj. Smaż przez około 3-4 minuty na średnim ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij patelnię z ognia. Drobno posiekaj świeże warzywa. Dodaj posiekane warzywa do owsianki i podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy