skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszny jęczmień do dekoracji? Tak, to bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Warzywa i zioła umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Dokładnie umyj jęczmień perłowy do czystej wody. Napełnij ciepłą wodą, pozostaw na 30-60 minut. Pozwoli Ci to spawać znacznie szybciej. Przenieś czyste płatki na patelnię i wlej wodę cztery razy więcej niż suchy jęczmień. Oznacza to, że jeśli weźmiesz jedną szklankę zbóż, potrzebujesz 4 szklanek wody. Gotować na wolnym ogniu przez 30-50 minut, aż do pożądanego stanu. Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą, pozwól mu całkowicie spłynąć.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Wlej olej roślinny na patelnię i włóż posiekaną cebulę. Cebulę można wziąć absolutnie dowolną, ale należy pamiętać, że czerwona cebula podczas obróbki cieplnej nabiera niezbyt apetycznego wyglądu.
Krok 4:
Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać na patelnię z cebulą. Marchewki można również pokroić w cienkie paski lub kostkę, ale wtedy czas gotowania będzie musiał zostać wydłużony.
Krok 5:
Z pomidorów odetnij łodygę i pokrój w dużą kostkę. Umieść pomidory na patelni do warzyw.
Krok 6:
W przypadku papryki Usuń szypułkę, nasiona i przegrody wewnątrz owocu. Pokrój w średnią kostkę i umieść na patelni z cebulą, marchewką i pomidorem.
Krok 7:
Wymieszaj wszystkie warzywa na patelni, sól, pieprz i smaż na średnim ogniu, mieszając. Zajmie to około 5-7 minut. Skoncentruj się na cechach swojego pieca.
Krok 8:
Dodaj gotowaną jęczmień na patelnię ze smażonymi warzywami, wymieszaj. Smaż przez około 3-4 minuty na średnim ogniu.
Krok 9:
Zdejmij patelnię z ognia. Drobno posiekaj świeże warzywa. Dodaj posiekane warzywa do owsianki i podawaj.
Krok 10:
Smacznego!
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g