skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadzienie do pasztecików i ciast z cebulą i jajkiem? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania nadzienia. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło. Posortuj zieloną cebulę, spłucz i połóż na ręczniku, aby woda ze szkła i wyschła. Gotuj jajka na średnim ogniu przez 12 minut, po ugotowaniu ostudź na zimno.
Krok 2:
Drobno posiekaj suszoną cebulę ostrym nożem lub posiekaj nożyczkami kuchennymi. Dzięki tej metodzie nie marszczy się i nie daje soku. Włóż do miski.
Krok 3:
W przypadku schłodzonych jaj rozbij skorupkę i pozostaw w wodzie na około 5 minut. W tym czasie woda przedostanie się pod folię skorupy i bez problemu je wyczyścisz. Zmiel jajka w dowolny sposób. Można je drobno lub grubo posiekać nożem lub zetrzeć na grubej tarce i dodać do miski z cebulą.
Krok 4:
Dodaj sól do nadzienia. Lepiej solić grubą solą, ponieważ łatwo jest ją przesolić. I pamiętaj, że nadzienie powinno być nieco bardziej słone niż zwykłe danie.
Krok 5:
Włóż miękkie masło do miski. Sprawi, że nadzienie będzie bardziej miękkie i nie pozwoli mu się kruszyć podczas rzeźbienia ciast. Jeśli zapomniałeś wcześniej wyciągnąć olej, to w porządku. Po prostu podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 10 sekund z przerwami do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wymień również masło na olej roślinny.
Krok 6:
Wszystko wymieszaj, ale nie naciskaj mocno, aby cebula nie dała dużo soku, co utrudni późniejsze połączenie krawędzi.
Krok 7:
Teraz możesz rozwałkować ciasto i uformować placki.
Krok 8:
Miłej aplikacji.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g