skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź jęczmień perłowy wysokiej jakości, od niezawodnego producenta. Jeszcze lepiej, jeśli jest to Barley-zaawansowana odmiana jęczmienia. Nie goń za tanimi zbożami - często są w nim larwy już w produkcji, które następnie zamieniają się w żywe stworzenia, a tym samym zmniejsza się okres przydatności do spożycia zbóż. Masło nadaje się do zawartości tłuszczu co najmniej 82,5%.
Krok 2:
Sprawdź kaszę pod kątem żywych stworzeń, gruzu i uszkodzonych ziaren. Dobrze spłucz. Aby płatki były kruche, należy je spłukać, aż woda będzie całkowicie przezroczysta. Jęczmień gotuje się wystarczająco długo, ale aby przyspieszyć proces gotowania, można namoczyć płatki przez kilka godzin w zimnej wodzie. Wygodne moczenie przez noc. Następnie spuść wodę, w której kasza została namoczona.
Krok 3:
Włóż kaszę do garnka do gotowania. Polecam używać naczyń z grubym dnem, aby nic się nie paliło.
Krok 4:
Napełnij wodą. Nie radzę używać wody z kranu. Najlepiej filtrowana lub butelkowana woda. Napełnij wodą, aby była na poziomie 2 cm.
Krok 5:
Posolić wodę.
Krok 6:
Doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia. Pamiętaj, aby usunąć piankę.
Krok 7:
Następnie zmniejsz ogień do niskiego, przykryj naczynie, w którym gotuje się owsiankę. Kasza gotuje się do miękkości około 1,5 godziny. Ale jeśli wcześniej go namoczyłeś, czas gotowania może zostać skrócony do 30-40 minut.
Krok 8:
Woda powinna całkowicie odparować, ale uzyskać ziarno do ziarna. Bardzo krucha owsianka powinna się okazać.
Krok 9:
Dodaj masło do owsianki, poczekaj, aż się rozpuści, wymieszaj, przykryj i pozostaw na kolejne 10 minut. W przypadku chudej wersji polej owsiankę dowolnym olejem roślinnym: oliwą słonecznikową lub innym. Najbardziej lubię olej słonecznikowy o zapachu. Nierafinowany!
Krok 10:
Podawaj owsiankę od razu do stołu. Dopóki jest gorąca. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g