spaghetti z kurczakiem

pyszny obiad dla całej rodziny z włoskim smakiem. To bardzo proste i szybkie przygotowanie kurczaka z makaronem. Ale dzięki spaghetti, prowansalskim ziołom i parmezanowi uzyskuje się prawie prawdziwe włoskie danie. Makaron i kurczak lepiej gotować w tym samym czasie.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 16 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 38 % 21 g
290 kcal
IG: 5 / 95 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić spaghetti z kurczakiem? Przygotuj wskazane produkty zgodnie z listą. Spaghetti to około połowa standardowego opakowania. Jeśli rodzina jest duża, podwoj ilość składników. Biorę śmietanę 20 %, możesz wziąć 10%, ale dodaj 0,5 łyżeczki w kroku 5. mąka. Suche przyprawy biorę & quot; zioła prowansalskie & quot;. Ser - & quot; parmezan & quot;, możesz wziąć dowolny twardy inny ser. Filet z kurczaka jest świeży, jeśli używasz mrożonego, należy go najpierw rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą zimną wodą, odetnij resztki kości i skórę. Pokrój filety w małe kostki. Lekko zwiń kawałki kurczaka w mieszankę ziół. Sól, w razie potrzeby dodaj zmielony czarny pieprz. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim kawałki kurczaka przez 10 minut, ciągle je mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podpal rondel z wystarczającą ilością wody, zagotuj, wlej łyżkę oleju roślinnego, lekko dodaj i zanurz spaghetti we wrzącej wodzie. Natychmiast wymieszaj, następnym razem mieszaj po ugotowaniu, a następnie mieszaj więcej podczas gotowania. Włóż gotowy makaron do durszlaka, aby szkło było płynne i włóż z powrotem do rondla, aby nie ostygły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż gotowy filet z kurczaka na osobnym talerzu. A na patelni, na której smażono mięso, dodaj obrany czosnek. Dodaję cały czosnek, ponieważ nie planuję, aby pozostał w sosie. Jeśli chcesz, aby kawałki czosnku były obecne w sosie, należy go przepuścić przez prasę i nie usuwać w przyszłości. Smaż czosnek na oleju przez kilka minut, aż zacznie pachnieć, a następnie usuń kawałki czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę na patelnię, wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne pięć minut. Dodaj masło i mieszając, poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser i dodaj do śmietany, ciągle mieszając, aby ser był równomiernie rozłożony na sosie, a nie stał się grudką. Gotuj, mieszając, przez minutę lub dwie, wyłącz ogrzewanie, przykryj i odstaw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe gorące spaghetti ułożyć na talerzu, polać sosem i równomiernie ułożyć smażone kawałki kurczaka. Podawaj danie na gorąco. Kieliszek białego wina jest idealny na taką włoską kolację.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy