ucho po fińsku z pstrąga ze śmietaną

Oceń Narodowe fińskie ucho ze śmietaną. Fińska zupa rybna różni się od klarownej zupy rybnej, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Delikatna śmietana jest dodawana do tego ucha, dzięki czemu bulion jest pomalowany na biało z pięknymi złotymi Plamami z oliwy z oliwek i nabiera łagodnego kremowego smaku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 27 kwietnia-3 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 42 % 5 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do zupy rybnej. Możesz użyć bulionu rybnego lub warzywnego. Jeśli nie ma bulionu, zastąp go zwykłą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pstrąg dokładnie spłucz. Odetnij płetwy. Pokrój rybę na średnie kawałki. W rybach powinno być wystarczająco dużo mięsa. Dlatego lepiej jest używać filetów. Miałem duży ogon, który wystarczył na zupę. Jeśli jest głowa ryby, dodaj ją również do zupy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój marchewki na ćwiartki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. W przypadku Fińskiej zupy rybnej warzywa nie powinny być krojone bardzo grubo. Aby podczas jedzenia kilka rodzajów warzyw mieściło się w jednej łyżce stołowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi, a także pokroić na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyczyść cebulę. Jeśli chcesz dodać posiekaną cebulę do zupy, musisz ją pokroić w drobną kostkę i spasować na oliwie z oliwek wraz z papryką i marchewką (Krok 7). Dodaję całą cebulę (krok 9), którą następnie wyrzucam pod koniec gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Ułóż paprykę i marchewkę. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, około 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ziemniaki do garnka do warzyw, wymieszaj i smaż, mieszając, przez kolejne 3-4 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać bulion (lub wodę), włożyć całą cebulę (jeśli wcześniej nie dodawano jej w plasterkach. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż przygotowane kawałki pstrąga. Gotuj ucho na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Nie powinien się zbytnio gotować. Ponieważ przy dużym gotowaniu filety rybne (zwłaszcza jeśli masz je bez skóry) zaczną rozpadać się na małe kawałki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej śmietanę. Jeśli nie ma śmietanki, możesz zastąpić ją mlekiem. Dopraw zupę solą i pieprzem i wymieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania wyrzuć cebulę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej ucho do talerzy i podawaj. Smacznego!

w jakimś źródle przeczytałem, że śmietana lub mleko przed dodaniem do rondla z uchem zagęszcza 1 łyżkę.l. mąka. Jeśli chcesz, możesz to oczywiście zrobić, ale nie widzę takiej potrzeby. I myślę, że wpłynie to na smak nie na lepsze.
papryka nie może być w ogóle dodawana i może być wykonana ze standardowego zestawu warzyw dla naszej zupy rybnej: ziemniaków, marchwi i cebuli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy