skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed rozpoczęciem gotowania najpierw namocz wymaganą ilość żelatyny w zimnej wodzie. Wymieszaj, aby nie było grudek i pozostaw na około 20 minut, aby żelatyna pęczniała.
Krok 2:
Wiśnie mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone. Usuń pestki ze świeżych Wyjmij zamrożony z zamrażarki i rozmroź. Nie trzeba spuszczać płynu.
Krok 3:
Zmiel trochę wiśnie za pomocą blendera zanurzeniowego. Nie jest to konieczne do uzyskania jednolitego stanu. Niech pozostaną małe kawałki wiśni. Dodaj cukier do zmiażdżonych wiśni i podgrzej, aż będzie gorący.
Krok 4:
Następnie dodaj spuchniętą żelatynę do gorących wiśni i mieszaj, aby się rozpuściła. Przykryj gorącą masę wiśniowo-żelatynową folią spożywczą, pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 5:
Gdy masa wiśniowa ostygnie, ubij śmietanę z cukrem pudrem. Weź śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu. W przeciwnym razie po prostu nie pęknie i pozostanie w stanie płynnym. Rozpocznij ubijanie na małych obrotach, aby początkowo cukier rozpuścił się w śmietanie. Następnie włącz mikser na pełnej mocy i ubijaj, aż uzyskasz puszystą, przewiewną śmietanę. Na początku ubijania śmietana stanie się płynna, ale potem zacznie nabierać objętości i gęstnieć.
Krok 6:
Dodaj kilka łyżek bitej śmietany do masy wiśniowej. Wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj więcej i ponownie wymieszaj. Przy tej ciągłej interwencji masa pozostanie bujna.
Krok 7:
Wlej gotową śmietanę z wiśniami do misek i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby zamarzła.
Krok 8:
Przed poczęstunkiem udekoruj według własnych upodobań, na przykład rozpuszczoną czekoladą. Miłego poczęstunku!
śmietana z wiśniami może być używana na wiele sposobów. Możesz, tak jak ja, wlać do misek i podać jako deser. I może być stosowany jako krem do przygotowywania ciast musowych. Na ciasto musowe możesz dodatkowo przygotować konfiturę wiśniową i połączyć to wszystko z biszkoptem czekoladowym. Smak będzie po prostu fantastyczny! Polecam! Spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g