śmietana z wiśniami

pyszny krem do przygotowania ciasta lub deseru! Bardzo lubię wiśnie w dowolnych słodyczach i deserach. Można go nawet dodać do śmietany i podawać jako niezależny deser! A jak to ugotować, powiem ci teraz!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 76 % 41 g
210 kcal
IG: 39 / 0 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed rozpoczęciem gotowania najpierw namocz wymaganą ilość żelatyny w zimnej wodzie. Wymieszaj, aby nie było grudek i pozostaw na około 20 minut, aby żelatyna pęczniała.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wiśnie mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone. Usuń pestki ze świeżych Wyjmij zamrożony z zamrażarki i rozmroź. Nie trzeba spuszczać płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel trochę wiśnie za pomocą blendera zanurzeniowego. Nie jest to konieczne do uzyskania jednolitego stanu. Niech pozostaną małe kawałki wiśni. Dodaj cukier do zmiażdżonych wiśni i podgrzej, aż będzie gorący.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj spuchniętą żelatynę do gorących wiśni i mieszaj, aby się rozpuściła. Przykryj gorącą masę wiśniowo-żelatynową folią spożywczą, pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy masa wiśniowa ostygnie, ubij śmietanę z cukrem pudrem. Weź śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu. W przeciwnym razie po prostu nie pęknie i pozostanie w stanie płynnym. Rozpocznij ubijanie na małych obrotach, aby początkowo cukier rozpuścił się w śmietanie. Następnie włącz mikser na pełnej mocy i ubijaj, aż uzyskasz puszystą, przewiewną śmietanę. Na początku ubijania śmietana stanie się płynna, ale potem zacznie nabierać objętości i gęstnieć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kilka łyżek bitej śmietany do masy wiśniowej. Wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj więcej i ponownie wymieszaj. Przy tej ciągłej interwencji masa pozostanie bujna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gotową śmietanę z wiśniami do misek i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby zamarzła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed poczęstunkiem udekoruj według własnych upodobań, na przykład rozpuszczoną czekoladą. Miłego poczęstunku!

śmietana z wiśniami może być używana na wiele sposobów. Możesz, tak jak ja, wlać do misek i podać jako deser. I może być stosowany jako krem do przygotowywania ciast musowych. Na ciasto musowe możesz dodatkowo przygotować konfiturę wiśniową i połączyć to wszystko z biszkoptem czekoladowym. Smak będzie po prostu fantastyczny! Polecam! Spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy