skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć puree ziemniaczane na patelni? Umyj i obierz bulwy ziemniaków.
Krok 2:
Aby ziemniaki gotowały się szybciej, pokrój każdą bulwę na pół.
Krok 3:
Wlej zimną wodę do rondla i wyślij ziemniaki do gotowania.
Krok 4:
Podczas gotowania na patelni utworzy się piana. Zawsze usuwam go łyżką cedzakową. Posolić wodę. I gotuj ziemniaki do miękkości. Zajęło mi to około dwudziestu minut.
Krok 5:
Sprawdź gotowość ziemniaków nożem w najgrubszej części. Spuścić wodę. Do bulw dodałem przyprawę do ziemniaków. Przyprawy można zmieniać: suszone zioła, wędzona papryka, czosnek, a nawet Curry.
Krok 6:
Za pomocą tłuczka zetrzyj ziemniaki na puree. Grudki nie powinny pozostać, aby były odczuwalne w gotowym naczyniu. Radzę na tym etapie spróbować puree do smaku. A jeśli jest taka potrzeba, dodaj sól i przyprawy.
Krok 7:
Wbij jajko. Następnie dodaj trochę mąki do tłuczonych ziemniaków. Powiedzmy, że najpierw połowa podanej ilości. I dokładnie wymieszaj, oceniając konsystencję.
Krok 8:
Następnie dodawaj trochę więcej mąki, aż masa będzie wystarczająco lepka, aby uformować placki.
Krok 9:
Uformuj małe placki i obtocz je ze wszystkich stron w bułce tartej. Lekko zmoczyłem ręce wodą, żeby ciasto się nie przykleiło. Pozostaje tylko smażyć kotlety na średnim ogniu na patelni z olejem słonecznikowym, aż powstanie chrupiący złoty kolor.
teraz na rynku urządzeń kuchennych jest wiele urządzeń, które upraszczają życie.
dla tych hostess, które nie mają jednorodnego puree bez grudek, wymyślili specjalne dysze do blendera. Vjik-i gotowe!
najważniejszą rzeczą w robieniu takich kotletów jest to, aby nie przesadzić z mąką. W przeciwnym razie kotlety staną się gumowe, a smak mąki zabije delikatność ziemniaków.
konsystencja puree powinna być wystarczająco gęsta, aby nie przylegała zbytnio do dłoni. Ale jednocześnie istnieje ryzyko zatkania kotletów mąką.
smak przypomina nieco placki ziemniaczane, ale te placki mają delikatniejszą i bardziej jednorodną konsystencję.
zamiast bułki tartej do odkostniania można również użyć zwykłej mąki. Lub zastąp go płatkami owsianymi. Tutaj, jak najbardziej lubisz.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g