domowe lody śmietankowe

rozpływa się w ustach, pyszne, ze zwykłych potraw! Domowe kremowe lody śmietankowe to przepis na ulubiony przez wszystkich przysmak, który w przeciwieństwie do sklepu jest przygotowywany z naturalnych i wysokiej jakości składników, bez szkodliwych dodatków. Proces jest bardzo prosty, lody uzyskuje się bez Maszyny do lodów.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 50 % 24 g
węglowodany 44 % 21 g
312 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe lody z kremem? Przygotuj jedzenie. Zwróć szczególną uwagę na wybór śmietany-kup naturalny produkt wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych, minimum 33% tłuszczu. Od tego będzie zależeć smak gotowych lodów. Dobrze je schłodzić przed gotowaniem. Gotowałam połowę porcji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź patelnię lub patelnię z grubym dnem-ważne jest, aby podczas gotowania potrawy się nie przypaliły. Wlej tam żółtka, dodaj cukier puder, dodaj wanilinę (lub cukier waniliowy). Dobrze wymieszaj potrawy, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Porcjami wlej mleko do masy żółtkowej, dobrze mieszając po każdym dodaniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj masę na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Nie doprowadzaj go do wrzenia, w przeciwnym razie żółtka mogą się zwinąć. Rezultatem powinien być gęsty, jednorodny krem, bardzo smaczny, nawiasem mówiąc. Całkowicie ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej zimną śmietanę do głębokiej miski. Zacznij ubijać je na małych obrotach miksera, stopniowo zwiększając prędkość. Ubij śmietanę na stabilne szczyty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej całkowicie schłodzony krem z żółtek do śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wmieszaj krem do śmietany. Otrzymasz jednorodną, raczej płynną masę, bardzo podobną do smaku stopionych lodów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż do pojemnika z pokrywką i włóż do zamrażarki na co najmniej 8 godzin. Co 2 godziny wyjmuj lody i mieszaj łyżką-zapobiegnie to tworzeniu się kryształków lodu. Gotowe lody podawaj z jagodami, orzechami lub czekoladą. Smacznego!

bardzo smaczne lody! Jednorodny, bez lodu, o delikatnym kremowym smaku. Polecam!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy