skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować pyszną zupę jarzynową na bulionie mięsnym? Bardzo proste i dość łatwe. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Miałem wcześniej ugotowany bulion z żeberka wieprzowego. Warzywa można zastąpić lub uzupełnić według własnych upodobań. Na przykład dodaj zielony groszek, cukinię, bakłażana, brokuły, aby zastąpić kalafior lub białą kapustę.
Krok 2:
Musisz go ugotować w ten sposób: wlej 2,6 litra wody na patelnię, dodaj dowolne mięso do kości (żeberka, golonka itp.). Wybierz wieprzowinę, wołowinę lub jagnięcinę. Plus jedna cała cebula, kilka liści laurowych, 5 groszków ziela angielskiego i łyżka stołowa bez soli. Gotuj przez około 40 minut. Odcedź gotowy bulion, po wyjęciu gotowanych warzyw. Jeśli na kościach jest mięso, pokrój je, posiekaj i włóż do garnka wraz z warzywami.
Krok 3:
Umyj i osusz wszystkie warzywa. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 4:
Podziel brokuły na małe kwiatostany. Możesz wziąć kapustę świeżą lub mrożoną.
Krok 5:
Paprykę obierz z nasion i łodyg i pokrój w kostkę. Mam zwykłą paprykę sezonową, ale możesz zastąpić ją bułgarską w dowolnym kolorze.
Krok 6:
Pokrój marchewki w średniej wielkości kostkę.
Krok 7:
Jeśli Twoje strąki zielonej fasoli są długie, tak jak moje, pokrój je na mniejsze. Jeśli fasola jest już posiekana, nie trzeba jej dodatkowo mielić.
Krok 8:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Jeśli nie lubisz czuć cebuli w gotowej zupie, możesz jej w ogóle nie dodawać, ponieważ cała cebula została już ugotowana w bulionie i dała soki. Jeśli masz bulion bez cebuli, możesz dodać całą cebulę wraz z ziemniakami, a następnie usunąć na samym końcu gotowania.
Krok 9:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 10:
Drobno posiekaj warzywa.
Krok 11:
Zagotuj bulion, włóż pokrojone ziemniaki, ponownie zagotuj i gotuj na średnim ongne przez około 15 minut.
Krok 12:
Podczas gotowania ziemniaków przygotuj smażenie. Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć cebulę i smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż będzie przezroczysta.
Krok 13:
Dodaj marchewkę, brokuły, paprykę, zieloną fasolę na patelnię. Smaż, mieszając, wszystko razem przez 7-10 minut.
Krok 14:
Przenieś zawartość patelni na patelnię. Zagotuj zupę, gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 15:
Na koniec dodaj pomidory. Wybierz gęste, sprężyste owoce, które nie gotują się zbytnio podczas gotowania. Wziąłem całe pomidory koktajlowe. Dodaj czosnek i posiekane zioła do zupy. W razie potrzeby dodaj zupę. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj przez 1-2 minuty.
Krok 16:
Usuń gotową zupę z ognia i pozwól jej parzyć pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut. Następnie wlej do talerzy. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g