zupa jarzynowa na bulionie mięsnym

Jasny, witaminowy, prosty i pyszny, dla dzieci i dorosłych! Zupa warzywna na bulionie mięsnym jest dobra o każdej porze roku, ale okazuje się szczególnie smaczna i różnorodna w sezonie letnim i jesiennym, kiedy dostępnych jest wiele świeżych warzyw! Możesz zmienić skład produktów zgodnie ze swoimi preferencjami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 43 % 3 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pyszną zupę jarzynową na bulionie mięsnym? Bardzo proste i dość łatwe. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Miałem wcześniej ugotowany bulion z żeberka wieprzowego. Warzywa można zastąpić lub uzupełnić według własnych upodobań. Na przykład dodaj zielony groszek, cukinię, bakłażana, brokuły, aby zastąpić kalafior lub białą kapustę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Musisz go ugotować w ten sposób: wlej 2,6 litra wody na patelnię, dodaj dowolne mięso do kości (żeberka, golonka itp.). Wybierz wieprzowinę, wołowinę lub jagnięcinę. Plus jedna cała cebula, kilka liści laurowych, 5 groszków ziela angielskiego i łyżka stołowa bez soli. Gotuj przez około 40 minut. Odcedź gotowy bulion, po wyjęciu gotowanych warzyw. Jeśli na kościach jest mięso, pokrój je, posiekaj i włóż do garnka wraz z warzywami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz wszystkie warzywa. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel brokuły na małe kwiatostany. Możesz wziąć kapustę świeżą lub mrożoną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę obierz z nasion i łodyg i pokrój w kostkę. Mam zwykłą paprykę sezonową, ale możesz zastąpić ją bułgarską w dowolnym kolorze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój marchewki w średniej wielkości kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli Twoje strąki zielonej fasoli są długie, tak jak moje, pokrój je na mniejsze. Jeśli fasola jest już posiekana, nie trzeba jej dodatkowo mielić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Jeśli nie lubisz czuć cebuli w gotowej zupie, możesz jej w ogóle nie dodawać, ponieważ cała cebula została już ugotowana w bulionie i dała soki. Jeśli masz bulion bez cebuli, możesz dodać całą cebulę wraz z ziemniakami, a następnie usunąć na samym końcu gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drobno posiekaj czosnek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj warzywa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagotuj bulion, włóż pokrojone ziemniaki, ponownie zagotuj i gotuj na średnim ongne przez około 15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas gotowania ziemniaków przygotuj smażenie. Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć cebulę i smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż będzie przezroczysta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj marchewkę, brokuły, paprykę, zieloną fasolę na patelnię. Smaż, mieszając, wszystko razem przez 7-10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś zawartość patelni na patelnię. Zagotuj zupę, gotuj przez kolejne 5 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na koniec dodaj pomidory. Wybierz gęste, sprężyste owoce, które nie gotują się zbytnio podczas gotowania. Wziąłem całe pomidory koktajlowe. Dodaj czosnek i posiekane zioła do zupy. W razie potrzeby dodaj zupę. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj przez 1-2 minuty.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Usuń gotową zupę z ognia i pozwól jej parzyć pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut. Następnie wlej do talerzy. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy