dmuchany ryż w domu

Oryginalny, niedrogi, na pyszne desery! Ryż dmuchany w domu można spożywać natychmiast lub wykorzystać do przygotowania innych potraw. Ciekawostką jest to, że niektórzy rybacy używają go jako przystawki do spokojnych ryb, które nie mają charakteru bojowego.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 59 % 17 g
węglowodany 38 % 11 g
198 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dmuchany ryż w domu? Przygotuj składniki. Możesz wybrać ryż okrągły lub długoziarnisty, ale w tym przypadku musi być koniecznie parzony. Jeśli kupisz ryż nie gotowany na parze, istnieje możliwość uzyskania okruchów na wyjściu, ponieważ taki ryż się rozpada.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować ryż? Opłucz ryż kilka razy pod bieżącą wodą, aby woda była czysta. Wlej czysty ryż do rondla, zalej dużą ilością wody, podpal i zagotuj wodę. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ryż przez 20-25 minut na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowany ryż wrzuć do durszlaka i spłucz pod wodą. Odbywa się to tak, że ryż nie skleja się między sobą. Pozostaw ryż na chwilę w durszlaku, aby szkło nadmiar wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz musisz dokładnie wysuszyć ryż. Aby to zrobić, połóż ryż na ręcznikach, serwetkach lub ręcznikach papierowych, rozprowadź go równomiernie i osusz. Przełóż na czyste ręczniki, ponownie osusz i pozostaw ryż do wyschnięcia na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej wysuszony ryż i rozprowadź na całej powierzchni pergaminu. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i susz ryż przez 2-2,5 godziny w temperaturze 100°C, czasami mieszając. Bądź bardzo ostrożny, ryż musi być bardzo dobrze wysuszony. Ryż trzymałem w piekarniku przez 2 godziny i 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czas trwania i temperatura suszenia ryżu może się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika oraz wyboru ryżu okrągło-lub długoziarnistego. Jeśli ryż nie zostanie całkowicie wysuszony, nie będzie efektu wybuchowego, a dmuchany ryż nie zadziała. Smażony w głębokim tłuszczu ryż po prostu się usmaży i to wszystko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny do pojemnika i umieść go na kuchence, aby się rozgrzał. Ilość oleju będzie w dużym stopniu zależeć od głębokości i szerokości naczynia, w którym będziesz gotować. W bardzo dobrze rozgrzanym oleju, ale nie parującym, rozłóż ryż małymi porcjami. Natychmiast zacznie zwiększać objętość i pękać. Ta "eksplozja" następuje po podgrzaniu ze względu na obecność skrobi i wody w ziarnach, która po nagłym podgrzaniu rozrywa komórki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy tylko ryż pęknie, natychmiast wyjmij go łyżką cedzakową i przenieś na talerz wyłożony serwetkami, co usunie nadmiar oleju. W tym czasie wyślij następną porcję suszonego ryżu do głębokiego smażenia. Ryż należy natychmiast usunąć z głębokiego smażenia, ponieważ po kilku sekundach zaczyna się smażyć, co doprowadzi do tego, że ryż stanie się twardy, a nie przewiewny. Łyżką cedzakową należy używać z sitem, Ponieważ rozmiar dmuchanego ryżu jest bardzo mały.

gotowy ryż lepiej spożywać od razu, ponieważ podczas przechowywania straci swoje chrupiące właściwości.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy