skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dmuchany ryż w domu? Przygotuj składniki. Możesz wybrać ryż okrągły lub długoziarnisty, ale w tym przypadku musi być koniecznie parzony. Jeśli kupisz ryż nie gotowany na parze, istnieje możliwość uzyskania okruchów na wyjściu, ponieważ taki ryż się rozpada.
Krok 2:
Jak gotować ryż? Opłucz ryż kilka razy pod bieżącą wodą, aby woda była czysta. Wlej czysty ryż do rondla, zalej dużą ilością wody, podpal i zagotuj wodę. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ryż przez 20-25 minut na małym ogniu.
Krok 3:
Ugotowany ryż wrzuć do durszlaka i spłucz pod wodą. Odbywa się to tak, że ryż nie skleja się między sobą. Pozostaw ryż na chwilę w durszlaku, aby szkło nadmiar wody.
Krok 4:
Teraz musisz dokładnie wysuszyć ryż. Aby to zrobić, połóż ryż na ręcznikach, serwetkach lub ręcznikach papierowych, rozprowadź go równomiernie i osusz. Przełóż na czyste ręczniki, ponownie osusz i pozostaw ryż do wyschnięcia na 30 minut.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej wysuszony ryż i rozprowadź na całej powierzchni pergaminu. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i susz ryż przez 2-2,5 godziny w temperaturze 100°C, czasami mieszając. Bądź bardzo ostrożny, ryż musi być bardzo dobrze wysuszony. Ryż trzymałem w piekarniku przez 2 godziny i 15 minut.
Krok 6:
Czas trwania i temperatura suszenia ryżu może się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika oraz wyboru ryżu okrągło-lub długoziarnistego. Jeśli ryż nie zostanie całkowicie wysuszony, nie będzie efektu wybuchowego, a dmuchany ryż nie zadziała. Smażony w głębokim tłuszczu ryż po prostu się usmaży i to wszystko.
Krok 7:
Wlej olej roślinny do pojemnika i umieść go na kuchence, aby się rozgrzał. Ilość oleju będzie w dużym stopniu zależeć od głębokości i szerokości naczynia, w którym będziesz gotować. W bardzo dobrze rozgrzanym oleju, ale nie parującym, rozłóż ryż małymi porcjami. Natychmiast zacznie zwiększać objętość i pękać. Ta "eksplozja" następuje po podgrzaniu ze względu na obecność skrobi i wody w ziarnach, która po nagłym podgrzaniu rozrywa komórki.
Krok 8:
Gdy tylko ryż pęknie, natychmiast wyjmij go łyżką cedzakową i przenieś na talerz wyłożony serwetkami, co usunie nadmiar oleju. W tym czasie wyślij następną porcję suszonego ryżu do głębokiego smażenia. Ryż należy natychmiast usunąć z głębokiego smażenia, ponieważ po kilku sekundach zaczyna się smażyć, co doprowadzi do tego, że ryż stanie się twardy, a nie przewiewny. Łyżką cedzakową należy używać z sitem, Ponieważ rozmiar dmuchanego ryżu jest bardzo mały.
gotowy ryż lepiej spożywać od razu, ponieważ podczas przechowywania straci swoje chrupiące właściwości.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g