skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj ogórek, odetnij końcówki i pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek myjemy i siekamy. Użyłem jednego zwykłego małego ogórka, jeśli masz szklarnię, wystarczy połowa, ponieważ zwykle są długie.
Krok 2:
W przypadku okroshki lepiej jest używać młodych ziemniaków, ale możesz także dojrzałych. Dokładnie umyj bulwy, oczyszczając je z ziemi i usuwając kiełki, jeśli takie istnieją. Wkładamy go do rondla z zimną i osoloną wodą i gotujemy przez 25 minut, aż będzie gotowy. Chłodzimy, obieramy ze skóry i oczu i kroimy w kostkę. Jajka wkładamy do garnka z ziemniakami w momencie, gdy woda się zagotuje. Gotuj przez 10 minut, przenieś do zimnej wody. Obierz i pokrój również w małe kostki.
Krok 3:
Bierzemy kiełbasę bez dobrej jakości tłuszczu. Kroimy w kostkę taką samą wielkość jak pozostałe produkty. Czym mogę zastąpić kiełbasę? Zamiast kiełbasy można użyć gotowanej piersi z kurczaka lub chudego mięsa wołowego.
Krok 4:
Rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę, również małe. Na tę wagę (100 g) wziąłem 4 średnie rzodkiewki. Zamiast zwykłej rzodkiewki możesz wziąć daikon - jest to biały podgatunek rzodkiewki. Czym różni się daikon od rzodkiewki? Nie zawiera oleju musztardowego i nie ma ostrego zapachu.
Krok 5:
Wszystkie przygotowane składniki (ogórek, zioła, jajka, ziemniaki, kiełbasa, rzodkiewka) są przenoszone do głębokiej miski.
Krok 6:
Dodaj sól i kwas cytrynowy do smaku. Dodaj śmietanę. Użyłem śmietany o zawartości tłuszczu 20% i dodałem kolejne 2 łyżki majonezu, ponieważ lubię grubszą okroshkę. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu według własnych upodobań. Możesz również zastąpić go jogurtem bez dodatków smakowych, aby danie było mniej kaloryczne.
Krok 7:
Wszystko dokładnie i dokładnie wymieszaj. Jeśli dodamy kwaśną śmietanę do suchych składników, nie zostanie ona złapana w grudki.
Krok 8:
Wlej zimną wodę, którą należy wcześniej zagotować i schłodzić. Możesz użyć filtrowanego. Nalałem 700 mililitrów wody-okroshka okazała się średnią gęstością. Wszystko mieszamy. Okroshka jest gotowa. Jeśli nie zjesz go od razu, wlej go do emaliowanego lub szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
możesz ugotować okroshkę i przechowywać ją na sucho. A przed podaniem dodaj sól, kwas cytrynowy, śmietanę i wodę. Zwykle to robię. Ale jeśli goście są już przy stole, rozcieńcz go od razu, dodając bardzo mało soli i kwasu, aby każdy mógł sam regulować smak, ponieważ ktoś lubi sól i kwas, a ktoś nie. Gotowość ziemniaków sprawdzamy wykałaczką lub nożem z ostrym ostrzem, jeśli bulwy są łatwe do przebicia, oznacza to, że są gotowe. Nie rozgotuj. Ostateczny czas gotowania zależy od odmiany ziemniaka. Niektóre odmiany nie są odpowiednie, ponieważ są mocno ugotowane. Na przykład odmiana "Cyganka", która charakteryzuje się fioletowym kolorem - te ziemniaki dobrze nadają się do robienia tłuczonych ziemniaków, ale nie do okroshki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g