okroshka na śmietanie i wodzie

witaminowe, smaczne i tonizujące pierwsze danie. Apetyczna i orzeźwiająca zimna zupa, która gasi głód, a jednocześnie pragnienie. Zwykle to danie jest spożywane latem, kiedy na ulicy są gorące dni, ale często takie okroshka jest przygotowywana na wszelkiego rodzaju święta, nawet zimowe.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 33 % 4 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj ogórek, odetnij końcówki i pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek myjemy i siekamy. Użyłem jednego zwykłego małego ogórka, jeśli masz szklarnię, wystarczy połowa, ponieważ zwykle są długie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku okroshki lepiej jest używać młodych ziemniaków, ale możesz także dojrzałych. Dokładnie umyj bulwy, oczyszczając je z ziemi i usuwając kiełki, jeśli takie istnieją. Wkładamy go do rondla z zimną i osoloną wodą i gotujemy przez 25 minut, aż będzie gotowy. Chłodzimy, obieramy ze skóry i oczu i kroimy w kostkę. Jajka wkładamy do garnka z ziemniakami w momencie, gdy woda się zagotuje. Gotuj przez 10 minut, przenieś do zimnej wody. Obierz i pokrój również w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bierzemy kiełbasę bez dobrej jakości tłuszczu. Kroimy w kostkę taką samą wielkość jak pozostałe produkty. Czym mogę zastąpić kiełbasę? Zamiast kiełbasy można użyć gotowanej piersi z kurczaka lub chudego mięsa wołowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę, również małe. Na tę wagę (100 g) wziąłem 4 średnie rzodkiewki. Zamiast zwykłej rzodkiewki możesz wziąć daikon - jest to biały podgatunek rzodkiewki. Czym różni się daikon od rzodkiewki? Nie zawiera oleju musztardowego i nie ma ostrego zapachu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystkie przygotowane składniki (ogórek, zioła, jajka, ziemniaki, kiełbasa, rzodkiewka) są przenoszone do głębokiej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól i kwas cytrynowy do smaku. Dodaj śmietanę. Użyłem śmietany o zawartości tłuszczu 20% i dodałem kolejne 2 łyżki majonezu, ponieważ lubię grubszą okroshkę. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu według własnych upodobań. Możesz również zastąpić go jogurtem bez dodatków smakowych, aby danie było mniej kaloryczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie i dokładnie wymieszaj. Jeśli dodamy kwaśną śmietanę do suchych składników, nie zostanie ona złapana w grudki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej zimną wodę, którą należy wcześniej zagotować i schłodzić. Możesz użyć filtrowanego. Nalałem 700 mililitrów wody-okroshka okazała się średnią gęstością. Wszystko mieszamy. Okroshka jest gotowa. Jeśli nie zjesz go od razu, wlej go do emaliowanego lub szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.

możesz ugotować okroshkę i przechowywać ją na sucho. A przed podaniem dodaj sól, kwas cytrynowy, śmietanę i wodę. Zwykle to robię. Ale jeśli goście są już przy stole, rozcieńcz go od razu, dodając bardzo mało soli i kwasu, aby każdy mógł sam regulować smak, ponieważ ktoś lubi sól i kwas, a ktoś nie. Gotowość ziemniaków sprawdzamy wykałaczką lub nożem z ostrym ostrzem, jeśli bulwy są łatwe do przebicia, oznacza to, że są gotowe. Nie rozgotuj. Ostateczny czas gotowania zależy od odmiany ziemniaka. Niektóre odmiany nie są odpowiednie, ponieważ są mocno ugotowane. Na przykład odmiana "Cyganka", która charakteryzuje się fioletowym kolorem - te ziemniaki dobrze nadają się do robienia tłuczonych ziemniaków, ale nie do okroshki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy