pierogi na cieście parzonym na wrzącej wodzie z ziemniakami

z najbardziej przystępnych cenowo produktów, proste, ale bardzo smaczne! Pierogi na cieście budyniowym na wrzącej wodzie z ziemniakami to ulubione danie wszystkich. Jest bardzo budżetowy, potrzebujesz tylko mąki, cebuli i ziemniaków. Ciasto parzone przygotowuje się z dodatkiem wrzącej wody, dzięki czemu jest elastyczne i wygodne w użyciu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 73 % 27 g
172 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi na cieście parzonym na wrzącej wodzie z ziemniakami? Rozpocznij gotowanie od nadzienia. Ochłodzenie zajmie jej trochę czasu. Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić nadzienie ziemniaczane z cebulą na pierogi? Obierz ziemniaki i pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości bulw. Weź patelnię, złóż ją tam. Napełnij czystą zimną wodą. Gotuj ziemniaki. Dodaj sól. Ile gotować ziemniaki? Na średnim ogniu zajmie to około 30 minut. Sprawdź gotowość nożem - powinien swobodnie wbijać się w kawałki. Spuść wodę z patelni, pozostaw około 200 ml na puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym samym czasie, co gotowanie ziemniaków, zajmij się cebulą. Obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę-cebula trafia do nadzienia, im drobniej zostanie pokrojona, tym smaczniejsza będzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię na małym ogniu, wlej na nią olej roślinny. Włóż krem i rozpuść. Dlaczego stosuje się dwa rodzaje oleju? Jeśli smażysz tylko na śmietanie, może zacząć się palić. Olej roślinny ma wyższą temperaturę spalania i zapobiegnie temu.Gorenje. Rozłóż cebulę. Dodaj cukier. Dlaczego potrzebujesz cukru? Dzięki niemu cebula szybciej się zaparamelizuje — pokryje się apetyczną skórką. Smaż cebulę na złoty kolor, około 5 do 7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ziemniaki, dodając zarezerwowany wywar. Dodaj prażoną cebulę wraz z olejem, na którym była smażona. Wymieszać. Pozostaw nadzienie do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić ciasto parzone na pierogi? Gdy nadzienie ostygnie, przygotuj ciasto. Przygotuj dla niego jedzenie. Mąka ma przybliżoną ilość, może odejść mniej lub więcej. Zależy to od wielu czynników-jakości mąki, wielkości jajka, wilgotności. Będziesz patrzeć na stan ciasta, dodając porcje mąki. Pamiętaj, aby ją przesiać. Weź olej bez zapachu. Dobrze umyj jajko sodą i wytrzyj do sucha.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź dużą miskę, rozbij do niej jajko. Dodaj olej roślinny i sól. Lekko ubij je widelcem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj 150 gramów mąki, wymieszaj. Otrzymasz masę podobną do okruchów. Wlej do niego wrzącą wodę, aktywnie mieszając ciasto widelcem. Otrzymasz lepkie ciasto. Po co dodawać wrzącą wodę? Pod wpływem gorącej wody w cieście gluten bardzo szybko się rozwinie — dzięki niemu będzie gładki i elastyczny. Bez wrzącej wody nie stanie się to tak szybko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zacznij dodawać mąkę partiami. Najpierw wymieszaj widelcem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A następnie rękami, aby lepiej poczuć konsystencję ciasta. W jego stanie zrozumiesz, kiedy mąka będzie wystarczająca. Ciasto stanie się miękkie, ale nie lepkie. Zajęło mi mniej mąki, około 350 gramów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostatecznie zagnieść ciasto na desce. Uformuj kulkę, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 10 minut. Następnie ponownie zagnieść ciasto i ponownie pozostawić pod ręcznikiem lub folią spożywczą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasto jest bardzo giętkie, w ogóle nie przykleja się do powierzchni roboczej. Rozwałkuj go do grubości kilku milimetrów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą odpowiedniego nacięcia pokrój ciasto w kółka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść łyżeczkę schłodzonego nadzienia na obrabianym przedmiocie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Uformuj pierogi w dowolny sposób — robię kręcony warkocz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jak gotować pierogi? Zagotuj wodę w dużym rondlu. Powinno być dużo wody, aby pierogi unosiły się swobodnie i nie sklejały. Posolić ją. Wrzuć pierogi, natychmiast je wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Gotuj pierogi przez około 5 minut po ugotowaniu — będą unosić się na powierzchni. Pierogi podawać z masłem, kwaśną śmietaną lub prażoną cebulą.

często gotuję pierogi, próbowałem różnych ciast. To jeden z udanych. Z tej ilości wyszło około 50 dużych pierogów.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy