skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz wołowy z ziemniakami w kotle na ognisku? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Ilość każdego ze składników można dostosować do własnych upodobań. Pokrój wołowinę na kawałki średniej wielkości.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Umyj ziemniaki i zalej zimną, czystą wodą. Jest to konieczne, aby ziemniaki nie ściemniały. Oczywiście bulwy można obrać bezpośrednio przed umieszczeniem ich w kotle, ale będąc w naturze, wygodniej jest przygotować wszystkie warzywa z wyprzedzeniem. Paprykę pokroić na pół, usunąć rdzeń, nasiona i łodygi. Jeśli to możliwe, wybierz paprykę w różnych kolorach. Dobrze umyj wszystkie warzywa.
Krok 3:
Pokrój marchewkę i paprykę w kostkę, a cebulę w półpierścienie lub nieco mniejszą. Pozostaw małe ząbki czosnku w całości, a te, które są większe, pokrój na 2 lub 4 części.
Krok 4:
Umieść czysty suchy kocioł na ognisku. Wlej bezwonny olej roślinny i dobrze podgrzej. Za pomocą łyżki cedzakowej zalej krawędzie kotła gorącym olejem, ostrożnie, nie poparz się! Wyślij cebulę, marchewkę, paprykę i czosnek do smażenia. Gotuj na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż pojawi się apetyczny zapach i złoty odcień warzyw.
Krok 5:
Za pomocą łyżki cedzakowej Usuń smażone warzywa z kotła. Olej był nasycony aromatami warzyw, możesz przejść do następnego kroku.
Krok 6:
Wyślij kawałki wołowiny do kotła. Ciągle mieszając smażyć na złoty kolor. Wlej wodę do kotła, aby przykryła mięso. Po ugotowaniu usuń powstałą pianę. Na dużym ogniu woda gotuje się bardzo szybko. Przykryj kocioł pokrywką, usuń kilka kłód spod kotła, aby płomień stał się umiarkowany i dusić mięso do miękkości. Zajęło mi to około półtorej godziny.
Krok 7:
Okresowo otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, czy kocioł ma wystarczającą ilość płynu i czy wołowina się przypala. W razie potrzeby dodaj trochę wody. W tym czasie przygotuj resztę. Pokrój pomidory na 4-6 plasterków (w zależności od wielkości pomidorów). Możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów, zostawiam skórkę, aby kawałki podczas gotowania dłużej zachowały swój kształt. Możesz użyć pomidorów cherry.
Krok 8:
Umyj i osusz warzywa. Jakie warzywa najlepiej stosować? Do Dania dobrze nadają się młode zielone cebule, koperek, kolendra, pietruszka, czosnek itp.
Krok 9:
Drobno posiekaj zioła i kilka ząbków czosnku.
Krok 10:
Gdy gulasz wołowy jest prawie gotowy, Wrzuć drewno opałowe pod kocioł. Wyślij ziemniaki i smażone warzywa do mięsa.
Krok 11:
Następnie dodaj pomidory, liść laurowy, sól do smaku i posyp ulubionymi przyprawami.
Krok 12:
Wlej wodę, aby przykryła ziemniaki. Ogólnie rzecz biorąc, ilość wody może i powinna być regulowana do woli, w zależności od grubości, jaką chcesz uzyskać danie.
Krok 13:
Wszystko dobrze wymieszaj, poczekaj, aż się zagotuje, a następnie zmniejsz płomień i gotuj ziemniaki pod półzamkniętą pokrywką do miękkości(około 20-30 minut).
Krok 14:
Pod koniec gotowania wyślij warzywa do kotła. Pozostaw pokrywkę otwartą i przez chwilę gotuj naczynie na prawie spalonym drewnie. Ziemniaki z mięsem zostaną nasycone aromatami ognia i staną się niesamowicie smaczne!
Krok 15:
Możesz zaprosić krewnych i przyjaciół do stołu, aż danie ostygnie!
zaoferuj świeże warzywa, sałatki lub pikle do talerza aromatycznego dania.
smacznego!
W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g