zupa mleczna z makaronem dla dziecka

pyszna i prosta zupa mleczna-świetna dla dzieci! Spróbuj ugotować zupę mleczną z makaronem dla swojego dziecka. Jest szybko przygotowywany, a dzieci lubią jego smak. Często robię taką zupę dla moich dzieci. Kochają go tak samo jak ja jako dziecko.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 67 % 14 g
106 kcal
IG: 79 / 0 / 21

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z makaronem dla dziecka? Aby zrobić zupę mleczną, weź naczynia z grubym dnem lub nieprzywierającą powłoką. Jest to konieczne, aby uniknąć przypalenia mleka. Wlej odpowiednią ilość mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj szczyptę soli i trochę cukru. Wymieszaj i podpal. Doprowadź mleko do wrzenia. Mieszaj okresowo podczas procesu podgrzewania. aby mleko się nie przypaliło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas podgrzewania mleka odmierz wymaganą ilość wermiszelu. Po prostu nie bierz więcej niż wskazano w przepisie. Podczas gotowania wermiszel pęcznieje i zwiększa swoją objętość. Jeśli jest dużo, zupa okaże się bardzo gęsta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy mleko się zagotuje, dodaj do niego makaron, ciągle mieszając, aby nie sklejał się w grudkę. Doprowadzić wszystko razem do wrzenia i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 5-7 minut. W tym czasie makaron osiągnie pożądaną gotowość. Wlej gotową zupę do talerzy i poczęstuj się. Smacznego!

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

prosta zupa z najczęstszych składników zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.
możesz gotować taką zupę w mleku o dowolnej zawartości tłuszczu. Ale jeśli używasz domowego mleka, pożądane jest, aby rozcieńczyć go trochę wodą, ponieważ wysoka zawartość tłuszczu nie przyniesie korzyści wszystkim. Zwłaszcza jeśli zupa jest przygotowywana dla dzieci.
wermiszel wybieraj spośród pszenicy durum. Nie będzie się gotować i sklejać podczas gotowania.
podczas gotowania zupy nie odchodź od pieca. Mleko nagrzewa się bardzo szybko i może uciec i spalić.
Wrzuć wermiszel tylko do wrzącego mleka, w przeciwnym razie ryzykujesz, że nie dostaniesz zupy mlecznej, ale niezrozumiałą masę mleczną.
jak mówią-nie zepsujesz owsianki olejem... dlatego do gorącej zupy można dodać bardzo mało masła. To doda smaku delikatności i kremowego wykończenia.
nawiasem mówiąc, zamiast makaronu możesz spróbować dodać ryż. Będzie też bardzo smaczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy