konfitura truskawkowa

gęsty, pyszny, jasny, bogaty, bez sterylizacji! Konfitura truskawkowa jest przygotowywana dość szybko, z wyjątkiem czasu moczenia jagód przez noc. Ma jeden sekretny składnik, który może cię zaskoczyć. Koniecznie spróbuj gotować!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 62 g
250 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić konfiturę truskawkową? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz świeże truskawki, bez uszkodzeń. Bardziej lubię małe rozmiary, więc nie trzeba ich kroić na kilka kawałków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jagody zalać dużą ilością wody, dobrze spłukać i wyłowić. Polecam wrzucić durszlak, ponieważ piasek zmywa się z jagód i opada na dno miski, a jagody pozostają na powierzchni wody. Jeśli wszystko wrzucisz do durszlaka, cały piasek znów będzie na jagodach. Więc wyławiam jagody rękami i przenoszę do durszlaka, aby szkło miało nadmiar wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z umytych jagód usuń łodygę i umieść je w misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj połowę cukru, kwas cytrynowy i kilka szczypt soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij jagody tą mieszanką i skrop alkoholem. Pozostaw jagody na kilka godzin, aby wypuściły sok. Zwykle zostawiam to na noc.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z jagód pojawiła się wystarczająca ilość soku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś wszystko do miski do gotowania i podpal. Dodaj pozostały cukier. Jeśli jagody są słodkie, możesz dodać trochę mniej cukru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadź jagody do wrzenia. Mieszaj, aby rozpuścić cukier. Zrób minimalny ogień i gotuj jagody przez 25-40 minut. Mieszaj, aby nie wytworzyć dużej ilości piany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas gotowania cała masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź. Podczas chłodzenia cała pianka opadnie, a konfitura stanie się jednolitym nasyconym kolorem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj słoiki. Umyj je dobrze i wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Można to zrobić w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub nad gorącą parą. Przykryj pokrywki wrzącą wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciepłe konfitury można ułożyć w przygotowane słoiki i przykryć pokrywkami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Konfitura okazuje się bardzo piękna, smaczna i pachnąca! Przechowuj słoiki w chłodnym miejscu. Miłego poczęstunku!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy