skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić konfiturę truskawkową? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz świeże truskawki, bez uszkodzeń. Bardziej lubię małe rozmiary, więc nie trzeba ich kroić na kilka kawałków.
Krok 2:
Jagody zalać dużą ilością wody, dobrze spłukać i wyłowić. Polecam wrzucić durszlak, ponieważ piasek zmywa się z jagód i opada na dno miski, a jagody pozostają na powierzchni wody. Jeśli wszystko wrzucisz do durszlaka, cały piasek znów będzie na jagodach. Więc wyławiam jagody rękami i przenoszę do durszlaka, aby szkło miało nadmiar wody.
Krok 3:
Z umytych jagód usuń łodygę i umieść je w misce.
Krok 4:
Wymieszaj połowę cukru, kwas cytrynowy i kilka szczypt soli.
Krok 5:
Napełnij jagody tą mieszanką i skrop alkoholem. Pozostaw jagody na kilka godzin, aby wypuściły sok. Zwykle zostawiam to na noc.
Krok 6:
Z jagód pojawiła się wystarczająca ilość soku.
Krok 7:
Przenieś wszystko do miski do gotowania i podpal. Dodaj pozostały cukier. Jeśli jagody są słodkie, możesz dodać trochę mniej cukru.
Krok 8:
Doprowadź jagody do wrzenia. Mieszaj, aby rozpuścić cukier. Zrób minimalny ogień i gotuj jagody przez 25-40 minut. Mieszaj, aby nie wytworzyć dużej ilości piany.
Krok 9:
Podczas gotowania cała masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź. Podczas chłodzenia cała pianka opadnie, a konfitura stanie się jednolitym nasyconym kolorem.
Krok 10:
Przygotuj słoiki. Umyj je dobrze i wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Można to zrobić w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub nad gorącą parą. Przykryj pokrywki wrzącą wodą.
Krok 11:
Ciepłe konfitury można ułożyć w przygotowane słoiki i przykryć pokrywkami.
Krok 12:
Konfitura okazuje się bardzo piękna, smaczna i pachnąca! Przechowuj słoiki w chłodnym miejscu. Miłego poczęstunku!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g