Klasyczna kapuśniak ze świeżej kapusty

bogate, smaczne, łatwe i łatwe do przygotowania! Klasyczna kapuśniak ze świeżej kapusty nadaje się na rodzinny obiad lub kolację. Dobrze jest podawać je z pasztecikami, tortillami, domowym chlebem. Są bardzo sycące, chociaż zawierają minimum kalorii.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 33 % 3 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować klasyczną kapuśniak? Przygotuj odpowiednie składniki. Dokładnie umyj i osusz wszystkie warzywa. Oczyść mięso z nadmiaru i umyj. Umyj warzywa i strząśnij z nadmiaru wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę. Pamiętaj, że nie musisz ich kroić, potrzebujemy ich tylko do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś mięso na patelnię, zalej zimną wodą i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia. Podczas gotowania nie można usunąć powstałej piany z powierzchni, ponieważ później nadal będziemy filtrować bulion.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj białą kapustę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś cebulę i marchewkę do wrzącego bulionu. Dla smaku dodałam więcej korzeni pietruszki. Ponownie zagotuj zupę, zmniejsz ogień i gotuj mięso przez około 2 godziny na małym ogniu. Na koniec dodaj sól do bulionu. Wyjmij cebulę i marchewkę z zupy i wyrzuć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mięso z bulionu również wyjąć, schłodzić, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Odcedź bulion i wróć do ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz pomidora i pokrój w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drobno posiekaj warzywa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz marchewki, pokrój w drobną kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smaż marchewki na oleju roślinnym przez około 7 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pokrojone pomidory do marchewki na patelnię. Wymieszać. Gotuj warzywa razem przez 2 minuty, mieszając.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż ziemniaki, posiekaną kapustę i posiekaną wołowinę do gotującego się bulionu. Doprowadzić do wrzenia i gotować kapuśniak przez około 10-15 minut, aż warzywa będą gotowe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj duszoną marchewkę i pomidory do zupy. Gotuj jeszcze przez około 4 minuty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj posiekane warzywa do zupy, wymieszaj i gotuj jeszcze 1 minutę. Pieprz i w razie potrzeby dodaj sól. Wyłącz ogień.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj garnek pokrywką i odstaw na około 15 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej zupę do misek i podawaj na gorąco. Smacznego!

mówią, że kapuśniak w Rosji był gotowany na długo przed chrztem i jedli to danie prawie codziennie. To nie przypadek, że wiele przysłów i powiedzeń gloryfikuje zupę kapuścianą na wszystkie sposoby: gdzie jest dobra kapuśniak, nie szukaj innego jedzenia, zjadłem kapuśniak-jak włożyłem futro, świat stoi. Rosjanie są tak przyzwyczajeni do zupy rybnej, że nawet podróżowali zimą z zupą zamrożoną w wannie, która wystarczyła, aby ogrzać się do syta z całą rodziną. Mówi się, że rosyjscy żołnierze, którzy walczyli z armią Napoleona na terytorium Francji, tak bardzo tęsknili za rosyjską kuchnią i zupą, że kwaszyli liście winogron, które zastąpiły je w zupie kwaśną kapustą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy