syrop cukrowy do impregnacji biszkoptu i ciasta

bardzo proste, bardzo łatwe, bardzo szybkie, bardzo tanie! Syrop cukrowy do impregnacji biszkoptu i ciasta przygotowuje się na wodzie z cukrem. Możesz dodać do niego wszystko: wanilię, koniak, likier, sok. A także wszelkie aromaty spożywcze sprzedawane w gotowej formie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 48 g
209 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić syrop cukrowy do impregnacji biszkoptu? Aby to zrobić, potrzebujesz tylko dwóch głównych składników-cukru i wody. A do dodania smaku użyję koniak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby ugotować syrop, weź mały rondel lub chochlę. Wlej odpowiednią ilość wody do kadzi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przygotowany cukier i podpal kadzi. Mieszając, zagotuj wodę z cukrem. Nie trzeba gotować, wystarczy, aby cukier całkowicie rozpuścił się w gorącej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gorący syrop zdejmij z ognia i ostudź, aż będzie lekko ciepły. Wystarczy schłodzić go do 35-37 stopni. Ze względu na dużą ilość cukru syrop jest nieco gęsty. Tak powinno być. Jest to podstawowy przepis na syrop cukrowy do namaczania herbatników. Można nim namoczyć dowolne ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby uzyskać dodatkowy smak, na tym etapie można dodać dowolny smak. Używam koniaku. Sam alkohol z impregnacji zniknie, a aromat pozostanie. Możesz również użyć rumu, Amaretto, soków owocowych, syropów jagodowych, win, likierów lub nalewek do aromatyzowania. Dodaj je trochę, aby syrop nie stał się płynny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj aromat tylko do schłodzonego syropu. W przeciwnym razie jego aromat będzie miał czas na zwietrzenie, a smak może zostać zniekształcony z powodu wysokiej temperatury. Namocz przygotowany biszkopt schłodzonym syropem i zbierz ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Używając tak aromatycznej impregnacji, twoje ciasto nigdy nie będzie suche. Użyj syropu zgodnie z przeznaczeniem!

aby złożyć ciasto, przygotowany syrop cukrowy i sam biszkopt nie powinny być gorące. Pamiętaj, aby dać im czas na ochłodzenie. A sam biszkopt daj dodatkowy czas na położenie się w lodówce owiniętej folią spożywczą. 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy