skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować julienne ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Mięso z kurczaka można pobrać z dowolnej części kurczaka, nie jest to ważne. Grzyby mogą być również dowolne - pieczarki, boczniaki, leśne. Śmietana do sosu jest zwykle pobierana w 20% tłuszczu. Ale inne też się zmienią, zmieni się tylko zawartość kalorii w naczyniu, weź to pod uwagę. Ser wziąłem Cheddar.
Krok 2:
Najpierw ugotuj kurczaka. Aby to zrobić, włóż go do zimnej, czystej wody i umieść na małym ogniu. Gotuj kurczaka przez 20 do 30 minut, w zależności od części. Piersi-mniejsze, uda-dłuższe. Wyjmij gotowego kurczaka z bulionu i ostudź. W niektórych przepisach kurczak nie jest gotowany, ale smażony. Bardziej podoba mi się Wersja gotowana.
Krok 3:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 4:
Oczyść grzyby z brudu, wycierając je wilgotną gąbką. Nie zaleca się mycia grzybów, szybko wchłaniają wodę i stają się wodniste. Pokrój grzyby na talerze. Ogólnie rzecz biorąc, julienne wzięła swoją nazwę od metody krojenia - cienkiej słomy. I pierwotnie był przygotowywany w ten sposób, siekając w ten sposób kurczaka i grzyby. Ale teraz nie jest to kwestia zasadnicza, możesz ciąć, jak chcesz.
Krok 5:
Pokrój Schłodzone mięso z kurczaka na małe kawałki.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Wlej na nią olej. Rozłóż cebulę. Smaż cebulę przez 5 minut, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj do niego grzyby. Smażyć grzyby na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Najpierw oddadzą dużo płynu, a następnie usmażą na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj sól i pieprz.
Krok 7:
Połóż mięso z kurczaka na grzybach, wymieszaj i po kilku minutach zdejmij z ognia.
Krok 8:
Przygotuj sos. Umieść patelnię lub patelnię z grubym dnem na małym ogniu. Rozpuść w nim masło. Dodaj mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Aktywnie mieszaj i lekko smaż mąkę przez minutę.
Krok 9:
Wlej śmietanę cienkim strumieniem. Jednocześnie aktywnie mieszaj masę, uzyskując jednorodność. Również przy ciągłym mieszaniu doprowadzić do zgęstnienia.
Krok 10:
Dodaj sos na patelnię do kurczaka z grzybami. Wymieszać.
Krok 11:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 12:
Weź foremki do pieczenia - kilka małych Kokotek lub jedną dużą. Włóż do nich kurczaka z grzybami. Ta ilość produktów wystarczy na 6 średnich kokotnitsy lub 8 małych. Mój rozmiar to 10 * 5 cm.
Krok 13:
Posyp wszystko startym serem.
Krok 14:
Piecz julienne w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20-25 minut na złoty kolor. Julienne podaje się natychmiast na stole, najlepiej smakuje na gorąco.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g