Julienne z kurczakiem i grzybami ze śmietaną w piekarniku

przepyszne francuskie danie rozjaśni każdą uroczystość! Julienne śmietana, kurczak, grzyby pod skórką serową-kto odmówi tak pysznego dania? Możesz go ugotować w porcjach lub w jednej dużej formie. Przekąska nadaje się zarówno na świąteczną ucztę, jak i na kolację z rodziną.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 12 % 3 g
187 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować julienne ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Mięso z kurczaka można pobrać z dowolnej części kurczaka, nie jest to ważne. Grzyby mogą być również dowolne - pieczarki, boczniaki, leśne. Śmietana do sosu jest zwykle pobierana w 20% tłuszczu. Ale inne też się zmienią, zmieni się tylko zawartość kalorii w naczyniu, weź to pod uwagę. Ser wziąłem Cheddar.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ugotuj kurczaka. Aby to zrobić, włóż go do zimnej, czystej wody i umieść na małym ogniu. Gotuj kurczaka przez 20 do 30 minut, w zależności od części. Piersi-mniejsze, uda-dłuższe. Wyjmij gotowego kurczaka z bulionu i ostudź. W niektórych przepisach kurczak nie jest gotowany, ale smażony. Bardziej podoba mi się Wersja gotowana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczyść grzyby z brudu, wycierając je wilgotną gąbką. Nie zaleca się mycia grzybów, szybko wchłaniają wodę i stają się wodniste. Pokrój grzyby na talerze. Ogólnie rzecz biorąc, julienne wzięła swoją nazwę od metody krojenia - cienkiej słomy. I pierwotnie był przygotowywany w ten sposób, siekając w ten sposób kurczaka i grzyby. Ale teraz nie jest to kwestia zasadnicza, możesz ciąć, jak chcesz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój Schłodzone mięso z kurczaka na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Wlej na nią olej. Rozłóż cebulę. Smaż cebulę przez 5 minut, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj do niego grzyby. Smażyć grzyby na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Najpierw oddadzą dużo płynu, a następnie usmażą na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj sól i pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż mięso z kurczaka na grzybach, wymieszaj i po kilku minutach zdejmij z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj sos. Umieść patelnię lub patelnię z grubym dnem na małym ogniu. Rozpuść w nim masło. Dodaj mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Aktywnie mieszaj i lekko smaż mąkę przez minutę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej śmietanę cienkim strumieniem. Jednocześnie aktywnie mieszaj masę, uzyskując jednorodność. Również przy ciągłym mieszaniu doprowadzić do zgęstnienia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sos na patelnię do kurczaka z grzybami. Wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Weź foremki do pieczenia - kilka małych Kokotek lub jedną dużą. Włóż do nich kurczaka z grzybami. Ta ilość produktów wystarczy na 6 średnich kokotnitsy lub 8 małych. Mój rozmiar to 10 * 5 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp wszystko startym serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz julienne w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20-25 minut na złoty kolor. Julienne podaje się natychmiast na stole, najlepiej smakuje na gorąco.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy