Kutia z ryżu na wodzie

Spróbuj-a dowiesz się, dlaczego Słowianie uwielbiali to danie! Kutia to smaczne, zdrowe rytualne danie Słowian. Przepis jest lekki i łatwy do przygotowania.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 34 % 17 g
węglowodany 52 % 26 g
278 kcal
IG: 12 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować tak wspaniały posiłek, Zwykle myję ryż.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej około jednej szklanki wody do garnka i umieść ją na kuchence.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy tylko woda się zagotuje, rozłóż ryż i gotuj przez około dwie do trzech minut i wrzuć do durszlaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spłucz zimną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I ponownie włóż do rondla, napełnij wodą i gotuj, aż będzie całkowicie ugotowany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wrzuć go do durszlaka, pozwól mu spłynąć całą wodą i połóż na talerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mak zalewamy wrzątkiem, a następnie spuszczamy wodę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I zmiażdż w moździerzu lub możesz wałkiem do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Migdały zalać wrzącą wodą, obrać z łuski, a następnie zmiażdżyć w naczyniu do kutyi (możesz wziąć dowolne orzechy).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj cukier,

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zmiażdżony mak, trochę wody i dokładnie wymieszaj wszystkie te składniki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rodzynki zalej wrzącą wodą, spuść wodę i spłucz zimną wodą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie wymieszaj rodzynki z masą ryżową.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp cukrem pudrem i udekoruj orzechami włoskimi.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kutia z ryżu jest gotowa!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

uwielbiam ten przepis kulinarny, ponieważ jest lekki i łatwy do przygotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal / 100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy