Zupa z klopsikami i kluskami

Szybkie pierwsze danie z dostępnych produktów! Dość prosty przepis na gęstą domową zupę z mielonymi klopsikami i knedlami z przyprawami, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 38 % 5 g
76 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko i łatwo przygotować zupę z mielonymi klopsikami i kluskami, która z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania obfitej i aromatycznej domowej zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij przygotowywać ciasto na pierogi i weź drobną tarkę, a następnie zetrzyj jeden wcześniej ugotowany w mundurku bez dodatku soli i obrane ziemniaki do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jedno jajko kurze i oddziel białko od żółtka, a następnie włóż żółtko do miski z startymi ziemniakami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj gałkę muszkatołową do miski z ziemniakami i żółtkiem do smaku, trochę soli i wymieszaj wszystkie składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż trzy łyżki mąki pszennej premium do wspólnej miski i wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj trochę oleju roślinnego do miski z ciastem ziemniaczanym i kontynuuj ugniatanie rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniataj ciasto w misce przez pięć minut, aż będzie gładkie, a następnie przykryj je plastikową torbą i odstaw na dwadzieścia do trzydziestu minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby przygotować klopsiki, włóż dwieście pięćdziesiąt gramów mieszanego mięsa mielonego do głębokiej miski, a następnie dodaj do niej połowę główki drobno posiekanej cebuli, do smaku sól z mieszanką mielonej papryki i białko jaja kurzego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce rękami, a następnie zbierz mięso mielone w grudkę i kilkakrotnie siłą wrzuć je do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź niewielką ilość mielonego mięsa i uformuj klopsiki, które następnie zwiń w mąkę i rozłóż na talerzu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź najlepiej trzylitrowy rondel i umieść go na kuchence, a następnie wlej do niego dwie łyżki oleju roślinnego, rozłóż połowę głowy wstępnie drobno posiekanej cebuli i podsmaż ją w wysokiej temperaturze pieca.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój połowę marchewki w dowolne paski, które następnie włóż do rondla z cebulą i usmaż.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój dwa obrane ziemniaki na dowolne kawałki i włóż do wspólnej patelni, a następnie wymieszaj z warzywami i podgrzewaj przez dwie do trzech minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej półtora litra wody do garnka z warzywami i przykryj pokrywką, a następnie zagotuj wodę w wysokiej temperaturze pieca.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż klopsiki we wspólnym garnku, przykryj pokrywką i ponownie zagotuj zupę w wysokiej temperaturze pieca.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż ciasto na posypanym mąką stole i ugniataj, a następnie uformuj ciasto w kształt kiełbasy i podziel na małe kawałki, z których następnie uformuj pierogi.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przełącz kuchenkę na niską temperaturę i wymieszaj wszystkie składniki w garnku, a następnie przykryj pokrywką i kontynuuj gotowanie zupy przez dziesięć minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż kluski do rondla, dodaj liść laurowy, suszone zioła, sól, mieszankę mielonej czerni z czerwoną papryką do smaku, a następnie dobrze wymieszaj wszystkie składniki, przykryj patelnię pokrywką i gotuj zupę przez siedem minut na średniej temperaturze pieca, aż będzie całkowicie ugotowana.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pozwól zupie gotowanej z klopsikami i klopsikami zaparzyć się na wyłączonym piecu i wlej ją na porcjowane talerze.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość prosty i szybki przepis na gęstą i bogatą zupę z mielonymi klopsikami i kluskami! Jeśli chcesz obficie i zdrowo nakarmić rodzinę, przygotuj pyszną i niedrogą lekką zupę z domowymi klopsikami i wysokiej jakości gnocchi według naszego przepisu! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy