zupa jagodowa z kluskami
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
ostatnio w gotowaniu obserwuje się tendencję do łączenia niezgodnych i przygotowywania różnego rodzaju potraw z tych produktów, które trudno sobie wyobrazić w tych potrawach, a czasem po prostu niemożliwe. Nie zamierzam pozostawać w tyle za tymi trendami, dlatego studiuję i przygotowuję wszelkiego rodzaju opcje takich egzotycznych smakołyków. Nie tak dawno temu w jednym programie poświęconym gotowaniu zaproszony gość zapoznał widzów z bardzo ciekawym daniem - zupą jagodową z kluskami. Okazało się, że jest to danie kuchni łotewskiej. Szybko zapisałem ten przepis i po godzinie stałem przy kuchence. Teraz powiem Ci, jak przygotować to danie. Najpierw musisz ugotować gnocchi. Aby to zrobić, zmiel mleko z żółtkami. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i cukier do tej masy w małych porcjach. Po raz kolejny cała masa jest mielona, otrzymujemy ciasto, z którego oddzielamy małe kawałki wielkości łyżeczki i zanurzamy we wrzącej wodzie. Gdy ciasto spłynie na powierzchnię-pierogi są gotowe. Teraz przejdźmy bezpośrednio do robienia słodkiej zupy. Zaczynamy od włożenia cukru do wrzącej wody, dodania skórki cytryny, posortowanych i umytych jagód i gotowania do miękkości. Następnie wlej skrobię rozcieńczoną zimną wodą i kwas cytrynowy. Pozwól naszej masie zagotować się, a następnie wyłącz ogień i schłodź. Zupę należy podawać z naszymi wstępnie ugotowanymi słodkimi knedlami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal / 100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g