zupa jagodowa z kluskami

co za rozkosz - ta łatwa zupa! Letni i pachnący!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 85 % 23 g
112 kcal
IG: 26 / 0 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min
ostatnio w gotowaniu obserwuje się tendencję do łączenia niezgodnych i przygotowywania różnego rodzaju potraw z tych produktów, które trudno sobie wyobrazić w tych potrawach, a czasem po prostu niemożliwe. Nie zamierzam pozostawać w tyle za tymi trendami, dlatego studiuję i przygotowuję wszelkiego rodzaju opcje takich egzotycznych smakołyków. Nie tak dawno temu w jednym programie poświęconym gotowaniu zaproszony gość zapoznał widzów z bardzo ciekawym daniem - zupą jagodową z kluskami. Okazało się, że jest to danie kuchni łotewskiej. Szybko zapisałem ten przepis i po godzinie stałem przy kuchence. Teraz powiem Ci, jak przygotować to danie. Najpierw musisz ugotować gnocchi. Aby to zrobić, zmiel mleko z żółtkami. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i cukier do tej masy w małych porcjach. Po raz kolejny cała masa jest mielona, otrzymujemy ciasto, z którego oddzielamy małe kawałki wielkości łyżeczki i zanurzamy we wrzącej wodzie. Gdy ciasto spłynie na powierzchnię-pierogi są gotowe. Teraz przejdźmy bezpośrednio do robienia słodkiej zupy. Zaczynamy od włożenia cukru do wrzącej wody, dodania skórki cytryny, posortowanych i umytych jagód i gotowania do miękkości. Następnie wlej skrobię rozcieńczoną zimną wodą i kwas cytrynowy. Pozwól naszej masie zagotować się, a następnie wyłącz ogień i schłodź. Zupę należy podawać z naszymi wstępnie ugotowanymi słodkimi knedlami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal / 100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy