zupa grochowa z boczkiem i szynką

wspaniała, bogata, niezwykle smaczna zupa grochowa!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 50 % 10 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
nie spiesz się, aby odrzucić ten przepis kulinarny, mówią, zupa grochowa, że nie wiemy o nim. Tymczasem ten posiłek jest bardzo zdrowy i sycący. Zwłaszcza zupa grochowa z szynką, a nie mięsem, jak to zwykle bywa.

więc zupa nie jest kaloryczna. Gotujemy na sześć. Ponieważ zupa jest oparta na suszonym groszku, powinna być moczona przez noc. Namocz owoce w litrze zimnej wody. Następnego ranka zobaczysz miękki groszek, który nie będzie wymagał długiego gotowania. Chociaż jeśli zapomnisz to zrobić, włóż go do rondla z jednym litrem zimnej wody. Po zagotowaniu groszku gotuj go przez jedną lub dwie minuty i pozostaw na kilka godzin przed użyciem.

rozpuść masło na patelni, ugotuj cebulę z boczkiem i czosnkiem na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Teraz dodaj groszek i dodaj go do bulionu. Dodaj ogień i zagotuj. Usuń piankę. Dopraw zupę bukietem Garni i oregano. Słyszysz, jakie zapachy rozchodzą się po mieszkaniu? Przykryjemy patelnię pokrywką i będziemy dalej gotować zupę przez około godzinę-45 minut. Aż groszek stanie się miękki.

gotową zupę lekko schłodzić. Następnie zmiksuj połowę w robocie kuchennym. Ponownie włóż to wszystko do garnka, podgrzej, dopraw i dodaj szynkę. Pozostaje tylko posypać zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj na stole z chrupiącymi chlebami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy