zupa grochowa z boczkiem i szynką
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
nie spiesz się, aby odrzucić ten przepis kulinarny, mówią, zupa grochowa, że nie wiemy o nim. Tymczasem ten posiłek jest bardzo zdrowy i sycący. Zwłaszcza zupa grochowa z szynką, a nie mięsem, jak to zwykle bywa.
więc zupa nie jest kaloryczna. Gotujemy na sześć. Ponieważ zupa jest oparta na suszonym groszku, powinna być moczona przez noc. Namocz owoce w litrze zimnej wody. Następnego ranka zobaczysz miękki groszek, który nie będzie wymagał długiego gotowania. Chociaż jeśli zapomnisz to zrobić, włóż go do rondla z jednym litrem zimnej wody. Po zagotowaniu groszku gotuj go przez jedną lub dwie minuty i pozostaw na kilka godzin przed użyciem.
rozpuść masło na patelni, ugotuj cebulę z boczkiem i czosnkiem na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Teraz dodaj groszek i dodaj go do bulionu. Dodaj ogień i zagotuj. Usuń piankę. Dopraw zupę bukietem Garni i oregano. Słyszysz, jakie zapachy rozchodzą się po mieszkaniu? Przykryjemy patelnię pokrywką i będziemy dalej gotować zupę przez około godzinę-45 minut. Aż groszek stanie się miękki.
gotową zupę lekko schłodzić. Następnie zmiksuj połowę w robocie kuchennym. Ponownie włóż to wszystko do garnka, podgrzej, dopraw i dodaj szynkę. Pozostaje tylko posypać zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj na stole z chrupiącymi chlebami.
smacznego!
więc zupa nie jest kaloryczna. Gotujemy na sześć. Ponieważ zupa jest oparta na suszonym groszku, powinna być moczona przez noc. Namocz owoce w litrze zimnej wody. Następnego ranka zobaczysz miękki groszek, który nie będzie wymagał długiego gotowania. Chociaż jeśli zapomnisz to zrobić, włóż go do rondla z jednym litrem zimnej wody. Po zagotowaniu groszku gotuj go przez jedną lub dwie minuty i pozostaw na kilka godzin przed użyciem.
rozpuść masło na patelni, ugotuj cebulę z boczkiem i czosnkiem na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Teraz dodaj groszek i dodaj go do bulionu. Dodaj ogień i zagotuj. Usuń piankę. Dopraw zupę bukietem Garni i oregano. Słyszysz, jakie zapachy rozchodzą się po mieszkaniu? Przykryjemy patelnię pokrywką i będziemy dalej gotować zupę przez około godzinę-45 minut. Aż groszek stanie się miękki.
gotową zupę lekko schłodzić. Następnie zmiksuj połowę w robocie kuchennym. Ponownie włóż to wszystko do garnka, podgrzej, dopraw i dodaj szynkę. Pozostaje tylko posypać zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj na stole z chrupiącymi chlebami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g