skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wskazane produkty. Zupa na bulionie z kurczaka, dla niego biorę udka z kurczaka, możesz wziąć inne części kurczaka, najważniejsze jest to, że mają mięso. Warzywa są średniej wielkości, do ich smażenia potrzebna będzie odrobina oleju roślinnego. Aby zrobić zupę, możesz wziąć swoje ulubione suche przyprawy i zioła.
Krok 2:
Udka z kurczaka opłucz zimną wodą, włóż do rondla i przykryj zimną wodą (2.5 - 3 litry). Umieść patelnię na dużym ogniu, poczekaj, aż bulion się zagotuje i zmniejsz ogień poniżej średniej. Usuń powstałą pianę, przykryj patelnię pokrywką. Gdy mięso jest ugotowane, wyjmij je z bulionu do osobnej miski. W razie potrzeby bulion można przecedzić przez sito, aby uzyskać większą przejrzystość.
Krok 3:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę (lub losowo). Dodaj ziemniaki do garnka, zwiększ trochę ciepło i zagotuj zupę.
Krok 4:
Obierz marchewki i cebulę, umyj. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i smaż cebulę z marchewką przez kilka minut. Dodaj smażone warzywa do zupy i kontynuuj gotowanie pod przykryciem na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Krok 5:
W głębokiej misce wymieszaj rozbite surowe jajko z solą. Dodaj mąkę i bulion z przygotowywanej zupy. Dokładnie wymieszaj masę. Okazuje się nieco grubszy niż naleśniki.
Krok 6:
Weź dwie łyżki (wielkość gnocchi będzie zależeć od wielkości łyżek), namocz je w wodzie. Weź gotowe ciasto łyżką w małych porcjach, użyj innej łyżki, aby usunąć je bezpośrednio do gorącego bulionu. Zrób to z całym ciastem. Delikatnie wymieszaj zupę, aby gnocchi się nie sklejały. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz do zupy.
Krok 7:
Po kilku minutach, gdy gnocchi unoszą się na powierzchni zupy, dodaj do niej posiekany czysty koperek, wymieszaj i wyłącz ogrzewanie.
Krok 8:
Gotową zupę odstaw na dziesięć minut przed podaniem. Podawaj zupę na gorąco, wkładając mięso z bulionu, zupę i świeże zioła do każdej porcji (na życzenie).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g