Zupa z kurczaka i pierogów

Prosta, aromatyczna zupa z domowymi pierogami. Prosta, ale pożywna i sycąca zupa z kurczakiem i domowymi pierogami spodoba się wszystkim członkom rodziny (zwłaszcza dzieciom). Przygotowanie takiej zupy jest proste, a jeśli jest gotowy bulion z kurczaka, przygotowanie go zajmie około 15 minut.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 33 % 9 g
131 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wskazane produkty. Zupa na bulionie z kurczaka, dla niego biorę udka z kurczaka, możesz wziąć inne części kurczaka, najważniejsze jest to, że mają mięso. Warzywa są średniej wielkości, do ich smażenia potrzebna będzie odrobina oleju roślinnego. Aby zrobić zupę, możesz wziąć swoje ulubione suche przyprawy i zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka opłucz zimną wodą, włóż do rondla i przykryj zimną wodą (2.5 - 3 litry). Umieść patelnię na dużym ogniu, poczekaj, aż bulion się zagotuje i zmniejsz ogień poniżej średniej. Usuń powstałą pianę, przykryj patelnię pokrywką. Gdy mięso jest ugotowane, wyjmij je z bulionu do osobnej miski. W razie potrzeby bulion można przecedzić przez sito, aby uzyskać większą przejrzystość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę (lub losowo). Dodaj ziemniaki do garnka, zwiększ trochę ciepło i zagotuj zupę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki i cebulę, umyj. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i smaż cebulę z marchewką przez kilka minut. Dodaj smażone warzywa do zupy i kontynuuj gotowanie pod przykryciem na średnim ogniu przez 10-15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokiej misce wymieszaj rozbite surowe jajko z solą. Dodaj mąkę i bulion z przygotowywanej zupy. Dokładnie wymieszaj masę. Okazuje się nieco grubszy niż naleśniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź dwie łyżki (wielkość gnocchi będzie zależeć od wielkości łyżek), namocz je w wodzie. Weź gotowe ciasto łyżką w małych porcjach, użyj innej łyżki, aby usunąć je bezpośrednio do gorącego bulionu. Zrób to z całym ciastem. Delikatnie wymieszaj zupę, aby gnocchi się nie sklejały. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz do zupy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po kilku minutach, gdy gnocchi unoszą się na powierzchni zupy, dodaj do niej posiekany czysty koperek, wymieszaj i wyłącz ogrzewanie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową zupę odstaw na dziesięć minut przed podaniem. Podawaj zupę na gorąco, wkładając mięso z bulionu, zupę i świeże zioła do każdej porcji (na życzenie).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy