barszcz z kiszoną kapustą wołową i buraczkami

chcesz urozmaicić codzienne menu? W takim razie ten przepis jest dla ciebie! Nowy smak znanego nam Dania.
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 55 % 12 g
108 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj mięso zimną wodą i zagotuj

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odtłuść tłuszcz i dodaj fasolę. Gotuj przez 1,5 godziny. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę, marchewkę i buraki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię i wlej olej roślinny. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewki i smaż przez kolejne 2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz kiszoną kapustę i dodaj do warzyw, wlej trochę wody i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj buraki i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Powinna się przygotować, ale też nie stracić koloru. W tym samym czasie dodajemy sól i przyprawy do gotującego się bulionu (mam chmiel-suneli)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ziemniaki są już gotowe, dodaj duszone warzywa i pietruszkę. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Barszcz gotowy:) smacznie zjeść ze śmietaną, czarnym chlebem i domowym smalcem :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal / 100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal / 100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy