marynata na zimę z ogórkiem cebula marchewka, sok pomidorowy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
wyciągnij słoiki pod parą i trzymaj pokrywki we wrzącej wodzie. Lepiej jest wcześniej ugotować jęczmień.
drobno posiekaj cebulę i marchewkę i smaż na oleju. Zetrzyj ogórki na grubej tarce.
przenieś cebulę, marchewkę i ogórki do garnka z grubym dnem. Dusić warzywa na małym ogniu przez około 20 minut.
następnie dodaj do duszonych warzyw koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą lub sokiem pomidorowym. Dusić przez 10 minut. Dodaj warzywa i gotowany jęczmień do warzyw, zagotuj.
wlej marynatę do słoików, przykryj i przytrzymaj przez 30 minut, szczelnie zamknij słoiki. Możesz przechowywać marynatę w piwnicy lub poczekać, aż ostygnie i przechowywać ją w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g