dżem jabłkowy z cukrem waniliowym w pięć minut

zaletą tego dżemu jest szybkość gotowania! Przepis jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu. Zawsze gotuję taki dżem z letnich (brzydkich) jabłek. Nie wysypuję dużo cukru, aby uzyskać jabłka z cukrem, a nie na odwrót!
WieruńczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 64 g
258 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

jabłka umyć, wydrążyć, pokroić w drobną kostkę, posypać cukrem i odstawić na 2 godziny.
umieść jabłka z wydzielonym sokiem na małym ogniu i gotuj do wrzenia, mieszając. Dodaj cukier waniliowy, wymieszaj i ułóż w wysterylizowanych słoikach, zwiń. Dżem & nbsp;z jabłek pięć minut gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy