cytrynowy Kurd na jajku bez skrobi
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z cytryny trzeba zetrzeć skórkę na samej "kolczastej" tarce. Dodaj cukier. Wyciśnij sok, wlej cukier i zamieszaj. Ostrożnie ubij jajko trzepaczką (bez pianki). Dodaj do mieszanki cytrynowej
Krok 2:
Odstaw na pół godziny, aby skórka wydzielała smak. Odcedź! Wlać do rondla, dodać masło i gotować na średnim ogniu mieszając, aż zgęstnieje
Krok 3:
Schłodzić i przechowywać w lodówce
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g