cytrynowy Kurd na jajku bez skrobi

proste i cudownie pyszne! Z herbatą to samo! Lemon Curd lub lemon cream to angielski deser, który jest bardzo popularny w wielu krajach. W rzeczywistości jest to krem, tylko sok z cytryny jest używany zamiast mleka. Krem jest bardzo słoneczny, delikatny, lekki i pachnący. Ma przyjemny słodki smak z kwaśnymi nutami.Ten krem doskonale komponuje się z różnymi bułkami, rogalikami, ptysiami, a także z innymi wypiekami. Może być również stosowany jako krem do ciast. A ja lubię po prostu z herbatą. Łyżką! Prosto ze słoika)))))))
krakoziabelkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 65 % 22 g
172 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z cytryny trzeba zetrzeć skórkę na samej "kolczastej" tarce. Dodaj cukier. Wyciśnij sok, wlej cukier i zamieszaj. Ostrożnie ubij jajko trzepaczką (bez pianki). Dodaj do mieszanki cytrynowej

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odstaw na pół godziny, aby skórka wydzielała smak. Odcedź! Wlać do rondla, dodać masło i gotować na średnim ogniu mieszając, aż zgęstnieje

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić i przechowywać w lodówce

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy