skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Zamiast agaru można użyć żelatyny, ale należy ją przygotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Lepiej jest wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu 20% i więcej.
Krok 2:
350 gramów śmietany połącz z cukrem i agarem agarowym, ubij trzepaczką, aż będzie gładka i pojawią się bąbelki. Rozłóż mieszaninę śmietany w szklankach lub miseczkach i wyślij do lodówki na 10-15 minut.
Krok 3:
Połam tabliczkę czekolady na kawałki, dodaj pozostałe 50 gramów śmietany do czekolady i rozpuść na kuchence, aż będzie gładka.
Krok 4:
Rozłóż masę czekoladową na białej masie, lekko wymieszaj warstwę. Na wierzchu udekoruj niewielką ilością wiórków kokosowych. Położyłem deser w wystarczająco dużych szklankach, ale radzę wziąć mniejsze formy, dosłownie kilka łyżeczek, ponieważ deser jest dość sycący, ale umiarkowanie słodki.
Krok 5:
Deser "Ptasie mleko" jest gotowy! Można go natychmiast podać. Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na deser. Smacznego!
deser to grupa produktów kulinarnych podawanych na zakończenie posiłku. Ogólnie rzecz biorąc, desery to słodycze, wypieki i słodycze. Jednak oprócz słodkich potraw istnieją inne rodzaje deserów. Często na deser podawane są owoce, sery, a także ciasta z różnymi nadzieniami, napoje alkoholowe i bezalkoholowe. W zależności od rodzaju produktu kulinarnego lub napoju podawanego do stołu desery dzieli się na gorące lub zimne. Zgodnie z zasadami serwowania desery podaje się w specjalnych naczyniach (talerz deserowy, wazony, naczynia, miski, miski itp.). Ponadto stół służy do serwowania deseru specjalnymi sztućcami (widelec deserowy, nóż, widelec do owoców, łyżka do lodów), a także naczyniami do picia (kubki, kieliszki do wina, kieliszek do likieru lub nalewki). Desery zajmują ważne miejsce w tradycji kulinarnej zdecydowanej większości państw świata, ponieważ niewiele osób może zrezygnować ze słodyczy i słodyczy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g