deser Ptasie mleko na agarze agarowym

Szybki w przygotowaniu, pyszny i delikatny deser. Uwielbiam desery, a jeszcze bardziej uwielbiam szybkie desery, dlaczego nie przygotować deseru, który zajmie 15 minut? Deser z ptasiego mleka jest właśnie taki, szybko się gotuje i okazuje się satysfakcjonujący i smaczny.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 38 % 20 g
węglowodany 56 % 29 g
303 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Zamiast agaru można użyć żelatyny, ale należy ją przygotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Lepiej jest wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu 20% i więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    350 gramów śmietany połącz z cukrem i agarem agarowym, ubij trzepaczką, aż będzie gładka i pojawią się bąbelki. Rozłóż mieszaninę śmietany w szklankach lub miseczkach i wyślij do lodówki na 10-15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połam tabliczkę czekolady na kawałki, dodaj pozostałe 50 gramów śmietany do czekolady i rozpuść na kuchence, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż masę czekoladową na białej masie, lekko wymieszaj warstwę. Na wierzchu udekoruj niewielką ilością wiórków kokosowych. Położyłem deser w wystarczająco dużych szklankach, ale radzę wziąć mniejsze formy, dosłownie kilka łyżeczek, ponieważ deser jest dość sycący, ale umiarkowanie słodki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Deser "Ptasie mleko" jest gotowy! Można go natychmiast podać. Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na deser. Smacznego!

deser to grupa produktów kulinarnych podawanych na zakończenie posiłku. Ogólnie rzecz biorąc, desery to słodycze, wypieki i słodycze. Jednak oprócz słodkich potraw istnieją inne rodzaje deserów. Często na deser podawane są owoce, sery, a także ciasta z różnymi nadzieniami, napoje alkoholowe i bezalkoholowe. W zależności od rodzaju produktu kulinarnego lub napoju podawanego do stołu desery dzieli się na gorące lub zimne. Zgodnie z zasadami serwowania desery podaje się w specjalnych naczyniach (talerz deserowy, wazony, naczynia, miski, miski itp.). Ponadto stół służy do serwowania deseru specjalnymi sztućcami (widelec deserowy, nóż, widelec do owoców, łyżka do lodów), a także naczyniami do picia (kubki, kieliszki do wina, kieliszek do likieru lub nalewki). Desery zajmują ważne miejsce w tradycji kulinarnej zdecydowanej większości państw świata, ponieważ niewiele osób może zrezygnować ze słodyczy i słodyczy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy