kapuśniak wiosenny, chudy z pokrzywy i szczawiu w kotle na ognisku

przydatne, oszczędne, interesujące, smaczne, szybkie. Stare, chude, wiosenne, tradycyjne danie, kuchnia rosyjska, gotowanie Wegetariańskie, ekonomiczne, rodzinne danie, zielona zupa, danie dietetyczne, niezwykłe.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 50 % 4 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed rozpoczęciem gotowania należy przygotować składniki. Pokrój ziemniaki na duże kawałki;

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce;

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel liście pokrzywy od łodygi i posiekaj szczaw jak na sałatkę;

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę na mniejsze kawałki do smażenia;

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej około 150 gr. olej słonecznikowy;

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dusić cebulę, marchewkę na małym ogniu;

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wodę;

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie sól, pieprz zupę, dodaj liść laurowy i grzyby;

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż ziemniaki i doprowadzaj do stanu gotowego po ugotowaniu;

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż posiekane warzywa na minimalnym ogniu. Pozostaw na 5 minut. Po określonym czasie kapuśniak będzie gotowy. Smacznego!!!

bardzo prosty przepis na wiosenną kapuśniak. Chuda kapuśniak to bardzo lekka zupa pod każdym względem. Przepis na to danie dietetyczne przyszedł do nas ze starożytnych czasów gotowania kuchni rosyjskiej. Wiosenną zupę przygotowywali nasi przodkowie z pokrzywy i szczawiu w tym czasie przygotowywali głównie z powodu wyczerpania się zimowych zapasów żywności, którą ludzie zaopatrywali się od jesieni. Ci ludzie, którzy należeli do biednej ludności, nie mieli możliwości ciągłego jedzenia mięsa. Dlatego bulion mięsny do zupy był dla wielu wielkim luksusem. Ale oczywiście bez mięsa ta zupa została doprowadzona przez czas do perfekcji. W każdym razie ci, którzy mieli suche grzyby, nadali tej zupie bardzo przyjemny i bogaty smak. W przeciwieństwie do codziennej duszonej zupy, to danie zostało przygotowane szybko i łatwo. Do wszystkich zalet tej zupy należy oczywiście przypisać ogromną ilość witamin, które dawały szczaw i pokrzywa. W różnych częściach Rosji to danie było przygotowywane na różne sposoby, przynajmniej można to ocenić po dodaniu rzepy. Niektórzy jedli ziemniaki, inni rzepę. W dzisiejszych czasach tę zupę można przygotować bez pieca i kotła. Jeśli masz zwykłą powolną kuchenkę, możesz uzyskać taki sam wynik, jak podczas gotowania na ogniu w piecu. Nawet najbardziej doświadczona gospodyni domowa może po prostu gotować kapuśniak w zwykłej kuchni. Polecam wszystkim spróbować gotować! To jest pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal / 100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g

Podobne przepisy