skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zanim udekorujesz jajka, najpierw ugotuj je poprawnie. Aby to zrobić, musisz przestrzegać pewnych zasad. Więc zacznijmy. Wyjmij jajka z lodówki i podgrzej je do temperatury pokojowej, pozostawiając je w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Aby jajka nie toczyły się i nie uderzały o siebie podczas gotowania, weź małą chochlę, w której jajka zostaną ugotowane.
Krok 2:
Następnie włóż jajka do wiadra z zimną wodą. Dodaj sól do wody w ilości 2 łyżek stołowych na 1 litr. Odbywa się to tak, że jaja nie pękają, a nawet jeśli tak się stanie, białko nie wypłynie. 1 minutę po zagotowaniu wody zmniejsz ogień, gotuj przez 10-12 minut, nie więcej. Bardzo ważne jest, aby nie strawić jajek, ponieważ białko stanie się gumowate w smaku, a żółtko pokryje się nieprzyjemnym szarawym nalotem. Ostudzić gorące jajka.
Krok 3:
Teraz przygotuj pastę. Aby to zrobić, zagotuj mąkę we wrzącej wodzie (0,5 łyżki), dobrze wymieszaj i ostudź w temperaturze pokojowej.
Krok 4:
Przygotuj serwetki. Rozłóż serwetki na warstwy, pozostawiając tylko górną warstwę, która jest wzorzysta. Najlepiej wybrać serwetki ze wzorem, w których używane są małe elementy, ponieważ łatwiej je wyciąć i można je piękniej ułożyć. Ale możesz pracować z dużymi rysunkami. Wytnij kawałki ze wzorem.
Krok 5:
Ułóż te kawałki na przemian na jajkach i przyklej je wcześniej przygotowaną pastą i zwykłym pędzlem. Pozostaw do wyschnięcia na stojaku na jajka (ja użyłam plastikowego, który zwykle stoi w lodówce) przez 2-3 godziny. Następnie możesz przenieść jajka do miejsca, w którym będą przechowywane do Wielkanocy.
Krok 6:
Możesz zapakować takie jajka w pudełko, ozdobić je na przykład świecidełkiem i pogratulować rodzinie i przyjaciołom wakacji.
porady:
1) używamy jajek tylko w kolorze białym. Warstwa serwetek jest bardzo cienka, a ponieważ jest bardzo przezroczysta, nie będzie wyglądać na brązowych jajach.
2) używamy białych serwetek, w skrajnych przypadkach wyblakłego koloru, to znaczy jasnego kremu, jasnoniebieskiego, ponieważ w innych przypadkach granice ciętych kawałków będą bardzo wyraźne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g