decoupage pisanki kolorowymi serwetkami

Oryginalny i łatwy sposób na udekorowanie pisanek! Niezwykła, ale bardzo piękna opcja dekorowania pisanek, w której mogą wziąć udział zarówno dorośli, jak i dzieci, ponieważ proces dekorowania jest interesujący i dość prosty. Możesz zrobić prezent, wkładając jajka do pudełka.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 33 % 1 g
węglowodany 33 % 1 g
11 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zanim udekorujesz jajka, najpierw ugotuj je poprawnie. Aby to zrobić, musisz przestrzegać pewnych zasad. Więc zacznijmy. Wyjmij jajka z lodówki i podgrzej je do temperatury pokojowej, pozostawiając je w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Aby jajka nie toczyły się i nie uderzały o siebie podczas gotowania, weź małą chochlę, w której jajka zostaną ugotowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie włóż jajka do wiadra z zimną wodą. Dodaj sól do wody w ilości 2 łyżek stołowych na 1 litr. Odbywa się to tak, że jaja nie pękają, a nawet jeśli tak się stanie, białko nie wypłynie. 1 minutę po zagotowaniu wody zmniejsz ogień, gotuj przez 10-12 minut, nie więcej. Bardzo ważne jest, aby nie strawić jajek, ponieważ białko stanie się gumowate w smaku, a żółtko pokryje się nieprzyjemnym szarawym nalotem. Ostudzić gorące jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj pastę. Aby to zrobić, zagotuj mąkę we wrzącej wodzie (0,5 łyżki), dobrze wymieszaj i ostudź w temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj serwetki. Rozłóż serwetki na warstwy, pozostawiając tylko górną warstwę, która jest wzorzysta. Najlepiej wybrać serwetki ze wzorem, w których używane są małe elementy, ponieważ łatwiej je wyciąć i można je piękniej ułożyć. Ale możesz pracować z dużymi rysunkami. Wytnij kawałki ze wzorem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż te kawałki na przemian na jajkach i przyklej je wcześniej przygotowaną pastą i zwykłym pędzlem. Pozostaw do wyschnięcia na stojaku na jajka (ja użyłam plastikowego, który zwykle stoi w lodówce) przez 2-3 godziny. Następnie możesz przenieść jajka do miejsca, w którym będą przechowywane do Wielkanocy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz zapakować takie jajka w pudełko, ozdobić je na przykład świecidełkiem i pogratulować rodzinie i przyjaciołom wakacji.

porady:
1) używamy jajek tylko w kolorze białym. Warstwa serwetek jest bardzo cienka, a ponieważ jest bardzo przezroczysta, nie będzie wyglądać na brązowych jajach.
2) używamy białych serwetek, w skrajnych przypadkach wyblakłego koloru, to znaczy jasnego kremu, jasnoniebieskiego, ponieważ w innych przypadkach granice ciętych kawałków będą bardzo wyraźne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy