Zupa z czerwonej soczewicy i zielonej fasoli

zdrowa, jasna i bardzo smaczna zupa z czerwonej soczewicy. Bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle harmonijna i satysfakcjonująca zupa jarzynowa. W dniach Wielkiego Postu taka zupa doskonale urozmaici Twoje menu i zapewni doskonały nastrój!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 54 % 7 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do zupy z czerwonej soczewicy i zielonej fasoli. Umyj wszystkie warzywa i zioła w czystej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Usuń łodygę i nasiona z papryki. Aby uzyskać jasność gotowej zupy, możesz użyć papryki w różnych kolorach. Opłucz soczewicę kilka razy w wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W zielonej fasoli odetnij ogony. Jeśli fasola nie jest bardzo młoda, Usuń boki & quot; wąsy", w przeciwnym razie będą odczuwalne w gotowym naczyniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki, około 1 cm * 1 cm. Jest to konieczne, aby czas gotowania czerwonej soczewicy, fasoli i ziemniaków zbiegł się. W przeciwnym przypadku istnieje ryzyko, że ziemniaki pozostaną wilgotne lub jeśli ziemniaki osiągną pełną gotowość, soczewica i warzywa mogą zamienić się w owsiankę. Pokrój fasolę losowo niezbyt grubo (jak na zdjęciu).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki na małe kostki lub w razie potrzeby możesz zetrzeć na grubej tarce. Pokrój cebulę niezbyt grubo, a pomidory na małe kostki. Możesz najpierw usunąć skórę z pomidorów, zalewając je przez minutę wrzącą wodą. Zwykle gotuję pomidory ze skórką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rondlu z grubym dnem lub w małym kotle rozgrzej olej roślinny. Przy dużym ogniu wyślij marchewkę, paprykę i cebulę do smażenia. Od czasu do czasu mieszając warzywa, gotuj je przez około pięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj pomidory i fasolę do smażenia. Wymieszaj i zmniejsz ogień do minimum. Przykryj garnek pokrywką i gotuj warzywa przez około 10 minut. Pomidory powinny dać sok, Sprawdź po kilku minutach, czy warzywa się nie palą, wymieszaj je. Jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu z pomidorów, dodaj dwie lub trzy łyżki wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnym krokiem jest wysłanie ziemniaków i soczewicy do garnka. Sól do smaku. Zrób ogień do maksimum.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej 700 ml do warzyw i zbóż.wrząca woda, wszystko dobrze wymieszaj i spróbuj soli. W razie potrzeby dodaj sól do smaku. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do średniej i gotuj zupę pod półzamkniętą pokrywką, aż ziemniaki i pozostałe składniki będą całkowicie ugotowane. Zajęło mi to około 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany czosnek i zioła do zupy. Czosnek można przepuścić przez prasę lub zetrzeć na drobnej tarce. Od zieleni do zupy dobrze sprawdzają się koperek, pietruszka lub szczypiorek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw zupę na kilka minut i możesz ją podać! W razie potrzeby posyp pachnącą lub ostrą mieloną papryką.

zupa jest bardzo dobra ze śmietaną. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
taką zupę można przygotować w ten sam sposób na bulionie z kurczaka lub mięsa.


z podanej liczby produktów dostałem zupę o średniej gęstości.

musisz spróbować!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal / 100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy