skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do zupy z czerwonej soczewicy i zielonej fasoli. Umyj wszystkie warzywa i zioła w czystej wodzie.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Usuń łodygę i nasiona z papryki. Aby uzyskać jasność gotowej zupy, możesz użyć papryki w różnych kolorach. Opłucz soczewicę kilka razy w wodzie.
Krok 3:
W zielonej fasoli odetnij ogony. Jeśli fasola nie jest bardzo młoda, Usuń boki & quot; wąsy", w przeciwnym razie będą odczuwalne w gotowym naczyniu.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki w małe kostki, około 1 cm * 1 cm. Jest to konieczne, aby czas gotowania czerwonej soczewicy, fasoli i ziemniaków zbiegł się. W przeciwnym przypadku istnieje ryzyko, że ziemniaki pozostaną wilgotne lub jeśli ziemniaki osiągną pełną gotowość, soczewica i warzywa mogą zamienić się w owsiankę. Pokrój fasolę losowo niezbyt grubo (jak na zdjęciu).
Krok 5:
Pokrój marchewki na małe kostki lub w razie potrzeby możesz zetrzeć na grubej tarce. Pokrój cebulę niezbyt grubo, a pomidory na małe kostki. Możesz najpierw usunąć skórę z pomidorów, zalewając je przez minutę wrzącą wodą. Zwykle gotuję pomidory ze skórką.
Krok 6:
W rondlu z grubym dnem lub w małym kotle rozgrzej olej roślinny. Przy dużym ogniu wyślij marchewkę, paprykę i cebulę do smażenia. Od czasu do czasu mieszając warzywa, gotuj je przez około pięć minut.
Krok 7:
Następnie dodaj pomidory i fasolę do smażenia. Wymieszaj i zmniejsz ogień do minimum. Przykryj garnek pokrywką i gotuj warzywa przez około 10 minut. Pomidory powinny dać sok, Sprawdź po kilku minutach, czy warzywa się nie palą, wymieszaj je. Jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu z pomidorów, dodaj dwie lub trzy łyżki wody.
Krok 8:
Następnym krokiem jest wysłanie ziemniaków i soczewicy do garnka. Sól do smaku. Zrób ogień do maksimum.
Krok 9:
Wlej 700 ml do warzyw i zbóż.wrząca woda, wszystko dobrze wymieszaj i spróbuj soli. W razie potrzeby dodaj sól do smaku. Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do średniej i gotuj zupę pod półzamkniętą pokrywką, aż ziemniaki i pozostałe składniki będą całkowicie ugotowane. Zajęło mi to około 20 minut.
Krok 10:
Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany czosnek i zioła do zupy. Czosnek można przepuścić przez prasę lub zetrzeć na drobnej tarce. Od zieleni do zupy dobrze sprawdzają się koperek, pietruszka lub szczypiorek.
Krok 11:
Pozostaw zupę na kilka minut i możesz ją podać! W razie potrzeby posyp pachnącą lub ostrą mieloną papryką.
zupa jest bardzo dobra ze śmietaną. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
taką zupę można przygotować w ten sam sposób na bulionie z kurczaka lub mięsa.
z podanej liczby produktów dostałem zupę o średniej gęstości.
musisz spróbować!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal / 100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g