kasza perłowa mleczna
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
jęczmień perłowy zalać zimną wodą i pozostawić na noc w lodówce. Następnie spuść wodę i wlej płatki na patelnię. Wlać czystą wodę i gotować jęczmień przez 15 minut. W osobnym rondlu podgrzej mleko. Odcedź wodę z jęczmienia i wlej ziarna do mleka, dodaj cukier i sól. Gotuj owsiankę na małym ogniu lub w łaźni wodnej, aż ziarna będą miękkie, około 30-45 minut. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Do stołu podawaj owsiankę perłową ze świeżymi jagodami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g