kasza perłowa mleczna

obfita i smaczna owsianka z jęczmienia perłowego. Dzięki moczeniu jęczmień jest lepiej gotowany i okazuje się delikatny i miękki. Owsianka perłowa to pożywne i bardzo smaczne śniadanie, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 70 % 14 g
100 kcal
IG: 79 / 0 / 21

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jęczmień perłowy zalać zimną wodą i pozostawić na noc w lodówce. Następnie spuść wodę i wlej płatki na patelnię. Wlać czystą wodę i gotować jęczmień przez 15 minut. W osobnym rondlu podgrzej mleko. Odcedź wodę z jęczmienia i wlej ziarna do mleka, dodaj cukier i sól. Gotuj owsiankę na małym ogniu lub w łaźni wodnej, aż ziarna będą miękkie, około 30-45 minut. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Do stołu podawaj owsiankę perłową ze świeżymi jagodami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy