przygotowanie marynaty ze świeżych ogórków z jęczmienia perłowego

proste przygotowanie na zimę, ekonomiczne zarówno pod względem produktów, jak i czasu! Marynata ze świeżych ogórków z jęczmieniem perłowym na zimę pozwoli Ci poświęcić minuty na przygotowanie pysznej i bogatej zupy w chłodne dni. Jest to tak ważne, gdy światło dzienne jest małe i chcesz mieć tak dużo czasu!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 71 % 10 g
60 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj jęczmień do miękkości w dowolny sposób (potrzebujesz 500 g gotowanych płatków). Pokrój cebulę, marchewkę i ogórki tak, jak kroisz potrawy na zupę. W pomidorach Usuń punkt mocowania łodygi i uszkodzone miejsca.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zamień pomidory w jednorodną masę w dowolny sposób.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sok pomidorowy uzyskany w poprzednim kroku do dużego rondla i umieść na kuchence.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wodę i zagotuj płyn.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej roślinny, sól i cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewki, zagotuj i gotuj przez pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę, zagotuj i gotuj przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj słoiki z sodą i wysterylizuj w piekarniku. Lub zrób to w dowolny sposób.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ogórki, ocet do garnka i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj jęczmień. Wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Doprowadzić do wrzenia i gotować przez pół godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nie zdejmując marynaty z ognia, włóż ją do słoików, zakorkuj i odwróć, aż całkowicie ostygnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przechowuj dokładnie w ciemnym miejscu, aż będziesz chciał pysznej domowej zupy.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy