zupa z kluskami serowymi

pyszna i obfita zupa bezmięsna z kluskami serowymi. Pierogi serowe w tej zupie zastępują mięso, ale jeśli chcesz, możesz dodać samo mięso. Dla większej sytości zupę tę można gotować nie tylko na wodzie, ale także na dowolnym bulionie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 40 % 4 g
57 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zupy. Obierz ziemniaki i marchewki, papryka - z nasion i łodygi. W razie potrzeby możesz dodać cebulę do zupy (Krok 6).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki w paski lub zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę w rondlu. Rozłóż ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż marchewki i paprykę i smaż razem, mieszając, przez około 5 minut. W razie potrzeby możesz dodać posiekaną cebulę do smażenia. W takim przypadku najpierw musisz smażyć cebulę z marchewką przez 5 minut, aż cebula stanie się przezroczysta, a dopiero potem dodać paprykę i gotować wszystko razem przez kolejne 4-5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś smażone warzywa do garnka z zupą i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5-7 minut. Przed dodaniem gnocchi lepiej nie dodawać soli i pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gotowania warzyw przygotuj gnocchi serowe. Masło należy umyć w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki (1-2 godziny wcześniej) i pokroić w kostkę, aby szybciej się stopiło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Im drobniejszy jest ser, tym bardziej giętkie będzie ciasto, a gotowe pierogi będą bardziej miękkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj jajko do sera, dodaj kurkumę, paprykę, sól i mielony pieprz. Ostrożnie wlej sól, po uprzednim spróbowaniu sera. Jeśli ser jest już słony, nie trzeba dodatkowo solić mieszanki. Wymieszaj ser z jajkiem i przyprawami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej. Ponownie wszystko wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mąkę i zagnieść miękkie, lekko lepkie ciasto. Jeśli ciasto jest cienkie, dodaj trochę więcej mąki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż ciasto i rozwałkuj z niego cienką kiełbasę o grubości ołówka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój powstałą kiełbasę na małe kawałki i uformuj je rękami w okrągły kształt.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj gnocchi do garnka z zupą i gotuj wszystko razem, mieszając, przez kolejne 5 minut. Na początku gnocchi opadną na dno, więc przez pierwsze kilka minut zupę należy mieszać, aby gnocchi nie przykleiły się do dna ani do siebie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gnocchi będą stopniowo wypływać na powierzchnię, gdy będą gotowe. Gdy wszystkie gnocchi się pojawią, zupa jest gotowa. Posmakuj i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zdejmij garnek z ognia, przykryj i pozostaw zupę na 15 minut. Następnie wlej zupę do misek i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy