skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zupy. Obierz ziemniaki i marchewki, papryka - z nasion i łodygi. W razie potrzeby możesz dodać cebulę do zupy (Krok 6).
Krok 2:
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Pokrój marchewki w paski lub zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki w średnią kostkę.
Krok 5:
Zagotuj wodę w rondlu. Rozłóż ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż marchewki i paprykę i smaż razem, mieszając, przez około 5 minut. W razie potrzeby możesz dodać posiekaną cebulę do smażenia. W takim przypadku najpierw musisz smażyć cebulę z marchewką przez 5 minut, aż cebula stanie się przezroczysta, a dopiero potem dodać paprykę i gotować wszystko razem przez kolejne 4-5 minut.
Krok 7:
Przenieś smażone warzywa do garnka z zupą i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5-7 minut. Przed dodaniem gnocchi lepiej nie dodawać soli i pieprzu.
Krok 8:
Podczas gotowania warzyw przygotuj gnocchi serowe. Masło należy umyć w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki (1-2 godziny wcześniej) i pokroić w kostkę, aby szybciej się stopiło.
Krok 9:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Im drobniejszy jest ser, tym bardziej giętkie będzie ciasto, a gotowe pierogi będą bardziej miękkie.
Krok 10:
Dodaj jajko do sera, dodaj kurkumę, paprykę, sól i mielony pieprz. Ostrożnie wlej sól, po uprzednim spróbowaniu sera. Jeśli ser jest już słony, nie trzeba dodatkowo solić mieszanki. Wymieszaj ser z jajkiem i przyprawami.
Krok 11:
Dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej. Ponownie wszystko wymieszaj.
Krok 12:
Dodaj mąkę i zagnieść miękkie, lekko lepkie ciasto. Jeśli ciasto jest cienkie, dodaj trochę więcej mąki.
Krok 13:
Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż ciasto i rozwałkuj z niego cienką kiełbasę o grubości ołówka.
Krok 14:
Pokrój powstałą kiełbasę na małe kawałki i uformuj je rękami w okrągły kształt.
Krok 15:
Dodaj gnocchi do garnka z zupą i gotuj wszystko razem, mieszając, przez kolejne 5 minut. Na początku gnocchi opadną na dno, więc przez pierwsze kilka minut zupę należy mieszać, aby gnocchi nie przykleiły się do dna ani do siebie.
Krok 16:
Gnocchi będą stopniowo wypływać na powierzchnię, gdy będą gotowe. Gdy wszystkie gnocchi się pojawią, zupa jest gotowa. Posmakuj i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
Krok 17:
Zdejmij garnek z ognia, przykryj i pozostaw zupę na 15 minut. Następnie wlej zupę do misek i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g