dżem z galaretki malinowej

Piękny i apetyczny dżem malinowy-ciesz się aromatem i smakiem! Dżem według tego przepisu okazuje się bardzo smaczny, a także zachowuje piękny kolor, a także maksymalną ilość witamin, o ile to możliwe w przypadku dżemu. Chociaż przysmak malinowy jest szczególnym przypadkiem, ponieważ tak dobrze pomaga w przeziębieniach. A także jest pysznym deserem-czy może być coś smaczniejszego do herbaty w mroźny zimowy wieczór niż kilka łyżek dżemu malinowego, który pachnie latem?
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 61 g
236 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 35 min

1. Ostrożnie posortuj maliny i włóż do odpowiedniego pojemnika - najlepiej emaliowanej patelni.

2. Przykryj jagody dwiema trzecimi cukru, odstaw na dwie godziny. W tym czasie jagody uwolnią sok.

3. Umieść rondel na małym ogniu, zagotuj, mieszając, aby cały cukier się rozpuścił. Usuń pianę z płynu. Po ugotowaniu gotuj przyszły dżem przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

4. Dodaj pozostały cukier do schłodzonej masy jagodowej. Ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut.

5. Szybko schłodź rondel z dżemem, dla którego zanurz go w pojemniku z bardzo zimną wodą, możesz nawet dodać tam lód. Gdy dżem ostygnie, włóż go do wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywkami.

dżem malinowy na zimę jest gotowy

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy