skład / składniki
metoda gotowania
1. Ostrożnie posortuj maliny i włóż do odpowiedniego pojemnika - najlepiej emaliowanej patelni.
2. Przykryj jagody dwiema trzecimi cukru, odstaw na dwie godziny. W tym czasie jagody uwolnią sok.
3. Umieść rondel na małym ogniu, zagotuj, mieszając, aby cały cukier się rozpuścił. Usuń pianę z płynu. Po ugotowaniu gotuj przyszły dżem przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
4. Dodaj pozostały cukier do schłodzonej masy jagodowej. Ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut.
5. Szybko schłodź rondel z dżemem, dla którego zanurz go w pojemniku z bardzo zimną wodą, możesz nawet dodać tam lód. Gdy dżem ostygnie, włóż go do wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywkami.
dżem malinowy na zimę jest gotowy
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g