dżem z czarnej porzeczki na zimę

dżem porzeczkowy z czarnej porzeczki-preparat witaminowy. Przygotuj dżem porzeczkowy z czarnej porzeczki. Jest to prosty i użyteczny przedmiot, który jest doskonale przechowywany w chłodnym miejscu przez długi czas. Dżem porzeczkowy z czarnej porzeczki na zimę jest zwykle przygotowywany jesienią. Ale jeśli to możliwe, lepiej zamrozić jagodę i gotować dżem przynajmniej przez całą zimę - wtedy będzie znacznie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Dżem porzeczkowy doskonale uzupełni herbatę, podawaj z naleśnikami i naleśnikami, układaj ciasta i ciasta.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
208 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem z czarnej porzeczki? Do tego domowego przygotowania potrzebujemy tylko trzech składników, w tym wody. Polecam wodę filtrowaną lub butelkowaną (jeśli planujesz ją dodać)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj czarną porzeczkę do użycia: posortuj, opłucz jagody, pozwól wodzie spłynąć. Przełóż jagody za pomocą popychacza lub przełóż przez kombajn/Blender/maszynkę do mięsa. Chociaż tylko w pierwszych trzech przypadkach jej kości zostaną zmiażdżone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do zmiażdżonych porzeczek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lepiej wymieszaj cukier i jagodę w częściach - w ten sposób cukier rozpuszcza się szybciej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż masę jagodową do garnka do gotowania - wcześniej używano miedzianych misek, teraz z powodzeniem nadają się szklane garnki z niskimi bokami. Dodaj trochę wody i zagotuj. Gotuj dosłownie przez 3 minuty i wyłącz kuchenkę - dżem elektryczny sam dojdzie. Możesz obejść się bez gotowania - mieszaj, aż cały cukier się rozpuści. Włóż do słoików i przechowuj w lodówce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    To wszystko! Świeży pachnący dżem porzeczkowy na zimę jest gotowy! Zapakuj go w czyste, suche słoiki i przykryj pokrywkami. Nie trzeba sterylizować, wysterylizowane słoiki można zwinąć i przechowywać w piwnicy lub ciemnej szafie.

dżem porzeczkowy z czarnej porzeczki na zimę to wspaniały zdrowy przysmak. Czarna porzeczka jest magazynem witamin, więc staraj się nie poddawać jej długotrwałej obróbce cieplnej i, jeśli to możliwe, obejść się bez niej. Możesz na przykład zamrozić jagodę - według badań, zamrożona gromadzi czterokrotnie więcej witaminy C niż świeża.

ważny dodatek: jeśli sama czarna porzeczka jest soczysta, lepiej nie dodawać wody, wystarczy jej sok. Po dodaniu wody dżem okaże się bardziej płynny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy