Eintopf niemiecka zupa z ciecierzycy i kulkami mięsnymi

jasna, bardzo pożywna i niesamowicie pyszna niemiecka zupa! Niemiecki Eintopf z kulkami mięsnymi i ciecierzycą nasyci i rozgrzeje w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Oryginalna nazwa przepisu to "Kichererbsen-Tomaten - Eintopf mit Hackbällchen".
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 35 % 9 g
160 kcal
IG: 80 / 10 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrawy. Umyj pomidory, paprykę i zioła, obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Odcedź ciecierzycę z puszki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj marchewki na wystarczająco grubej tarce lub pokrój w cienkie paski. Cebulę i paprykę pokroić w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny, dodaj do niego posiekane warzywa i smaż, ciągle mieszając, aż będzie miękki. Zajmuje to około pięciu minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj puree pomidorowe lub przecier pomidorowy do smażenia, szczyptę cukru, wszystko dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj mięso mielone na kulki mięsne. Dodaj jajko, czosnek(przepuszczony przez prasę), drobno posiekaną cebulę do mięsa. Sól do smaku, pieprz i posyp łyżką bułki tartej. Możesz także dodać ulubione przyprawy. Wszystko dobrze zagnieść na gładką masę. Jeśli mięso mielone jest płynne, dodaj trochę więcej bułki tartej. Konsystencja mięsa mielonego powinna być taka, aby można było łatwo zwinąć małe kulki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory wystarczająco grubo. W razie potrzeby możesz wcześniej usunąć skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, zalej pomidory wrzącą wodą, przytrzymaj przez około minutę, osusz wrzącą wodę i ostrożnie usuń skórkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z mięsa mielonego zrób małe kulki mięsne. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju roślinnego, smażyć kulki ze wszystkich stron przez około dwie do trzech minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij pomidory, ciecierzycę i kulki mięsne do garnka z pieczeniem. Wlać bulion. (Możesz użyć dowolnego bulionu: kurczaka, mięsa lub warzyw. Możesz nawet zrobić zwykłą wrzącą wodę). Ilość bulionu można dowolnie zmniejszać lub zwiększać, w zależności od tego, czy chcesz skończyć z zupą, czy nie. Sól do smaku. Na dużym ogniu zagotuj zawartość garnka, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zrób ogień ponownie na maksimum .Drobno posiekaj pozostały szczypiorek. Wyślij drobno posiekane zioła, czosnek i liście laurowe do rondla. Po ugotowaniu zdejmij z ognia i pozostaw zupę pod zamkniętą pokrywką przez co najmniej 15 minut. Możesz podawać ze śmietaną.

Eintopf to niemiecka gęsta zupa, którą można zrobić praktycznie "ze wszystkiego", w rozsądnych kaplicach, które są w domu. Eintopf może być z wieloma warzywami, groszkiem, soczewicą, fasolą, kiełbaskami, mięsem, kiełbaskami i wędlinami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy