skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrawy. Umyj pomidory, paprykę i zioła, obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Odcedź ciecierzycę z puszki.
Krok 2:
Zetrzyj marchewki na wystarczająco grubej tarce lub pokrój w cienkie paski. Cebulę i paprykę pokroić w półpierścienie.
Krok 3:
W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny, dodaj do niego posiekane warzywa i smaż, ciągle mieszając, aż będzie miękki. Zajmuje to około pięciu minut.
Krok 4:
Dodaj puree pomidorowe lub przecier pomidorowy do smażenia, szczyptę cukru, wszystko dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
Krok 5:
W tym czasie przygotuj mięso mielone na kulki mięsne. Dodaj jajko, czosnek(przepuszczony przez prasę), drobno posiekaną cebulę do mięsa. Sól do smaku, pieprz i posyp łyżką bułki tartej. Możesz także dodać ulubione przyprawy. Wszystko dobrze zagnieść na gładką masę. Jeśli mięso mielone jest płynne, dodaj trochę więcej bułki tartej. Konsystencja mięsa mielonego powinna być taka, aby można było łatwo zwinąć małe kulki.
Krok 6:
Pokrój pomidory wystarczająco grubo. W razie potrzeby możesz wcześniej usunąć skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, zalej pomidory wrzącą wodą, przytrzymaj przez około minutę, osusz wrzącą wodę i ostrożnie usuń skórkę.
Krok 7:
Z mięsa mielonego zrób małe kulki mięsne. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju roślinnego, smażyć kulki ze wszystkich stron przez około dwie do trzech minut.
Krok 8:
Wyślij pomidory, ciecierzycę i kulki mięsne do garnka z pieczeniem. Wlać bulion. (Możesz użyć dowolnego bulionu: kurczaka, mięsa lub warzyw. Możesz nawet zrobić zwykłą wrzącą wodę). Ilość bulionu można dowolnie zmniejszać lub zwiększać, w zależności od tego, czy chcesz skończyć z zupą, czy nie. Sól do smaku. Na dużym ogniu zagotuj zawartość garnka, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut
Krok 9:
Zrób ogień ponownie na maksimum .Drobno posiekaj pozostały szczypiorek. Wyślij drobno posiekane zioła, czosnek i liście laurowe do rondla. Po ugotowaniu zdejmij z ognia i pozostaw zupę pod zamkniętą pokrywką przez co najmniej 15 minut. Możesz podawać ze śmietaną.
Eintopf to niemiecka gęsta zupa, którą można zrobić praktycznie "ze wszystkiego", w rozsądnych kaplicach, które są w domu. Eintopf może być z wieloma warzywami, groszkiem, soczewicą, fasolą, kiełbaskami, mięsem, kiełbaskami i wędlinami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g