skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tartaletki ze słodkim nadzieniem? Najpierw przygotuj tartaletki. Odmierz potrzebne składniki do ciasta kruchego. Masło powinno być zimne.
Krok 2:
Przesiej mąkę do miski o odpowiedniej wielkości. Dodaj sól, cukier, wszystko wymieszaj.
Krok 3:
W mieszance suchych składników zetrzyj zimne masło na grubej tarce.
Krok 4:
Zmiel wszystko rękami do miękiszu. Zrób to szybko, aby masło nie miało czasu na stopienie się pod wpływem ciepła dłoni.
Krok 5:
Ubij jajko, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Dodaj ubite jajko do okruchów masła, wymieszaj.
Krok 7:
Szybko zagnieść ciasto kruche. Zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20-30 minut.
Krok 8:
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki, rozwałkuj na warstwę o grubości około 0,5 cm, możesz rozwałkować ciasto między dwiema warstwami pergaminu. Wygodniej jest mi to zrobić, umieszczając ciasto w dużej plastikowej torbie. Po rozwałkowaniu przecinam torbę wzdłuż szwów i usuwam górną warstwę.
Krok 9:
Za pomocą okrągłej formy Wytnij kółka na tartaletki. Resztę ciasta ponownie rozwałkuj do rzeźbienia. Mam średnicę kółek 10 cm, ich rozmiar będzie zależał od wielkości foremek używanych do pieczenia koszy. Lepiej jest, jeśli średnica kółek jest nieco większa niż górna średnica foremek.
Krok 10:
Umieść każde koło ciasta w foremce, nakładając ciasto na boki.
Krok 11:
Rozłóż ciasto na bokach i dnie kokilki, odetnij nadmiar ciasta, delikatnie naciskając kokilkę na górze.
Krok 12:
Nakłuj spód kokilek widelcem, aby uniknąć ewentualnego tworzenia się pęcherzyków podczas pieczenia.
Krok 13:
Piecz tartaletki w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 12 minut. Tryb i czas pieczenia mogą się różnić. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Mam 18 tartaletek.
Krok 14:
Przygotuj krem. Odmierz dla niego wszystkie składniki zgodnie z listą. Jeśli lubisz słodsze nadzienie, możesz zwiększyć ilość cukru.
Krok 15:
Połącz żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, ubij trzepaczką do uzyskania gładkości.
Krok 16:
Dodaj mąkę do żółtek. Pocieraj, aż znikną grudki.
Krok 17:
Wlej około 120 ml mleka do powstałej masy, dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 18:
W rondlu z grubym dnem podgrzej resztę mleka, aż będzie gorące. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia. Na średnim ogniu, ciągle mieszając, wlej cienką strużkę masy z mąką.
Krok 19:
Aby zapobiec zwijaniu się jajek, nie przestawaj mieszać kremu. Kontynuuj gotowanie na średnim ogniu. Wkrótce krem zacznie zauważalnie gęstnieć. Pod koniec gotowania zmniejsz ciepło do minimum. Gotowy krem leniwie spływa z łopatki. Po ostygnięciu krem stanie się grubszy.
Krok 20:
Wyjmij gotowy krem z pieca. Aby zapobiec tworzeniu się filmu na powierzchni, przykryj krem folią spożywczą & quot; w kontakcie & quot; i ostudź.
Krok 21:
Do dekoracji tartaletek można użyć dowolnych jagód i owoców o miękkim miąższu. Wybierz według smaku i pożądania. Umyj i osusz wszystkie jagody i owoce.
Krok 22:
Napełnij tartaletki kremem, udekoruj na wierzchu jagodami lub owocami i listkami mięty. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Borówka - 36 kcal/100g