makaron z warzywami i sosem sojowym

niesamowicie szybka opcja na kolację lub lunch! Makaron z warzywami i sosem sojowym to łatwe i dość szybkie danie, które nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy posiekać warzywa i wcześniej ugotować makaron. Dalsze gotowanie zajmuje minimum czasu i wysiłku.
ReginaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 67 % 18 g
122 kcal
IG: 61 / 22 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

zagotuj wodę osobno w rondlu i dodaj makaron. Posolić wodę i ponownie zagotować wodę w rondlu. Następnie gotuj makaron do miękkości. Czas gotowania jest wskazany na opakowaniu produktu. Następnie spuść gorącą wodę z patelni i odłóż gotowy makaron na bok - będzie potrzebny nieco później.

w małej misce lub głębokim talerzu przygotuj specjalny sos do makaronu z warzywami. Aby to zrobić, wymieszaj sos sojowy z połową porcji oleju sezamowego. Dodaj trochę cukru, aby uzyskać zrównoważony smak i dobrze wymieszaj wszystkie składniki ręczną trzepaczką do gotowania, aż będą gładkie.

przygotuj wszystkie warzywa niezbędne do Dania. Obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie. Obierz marchewki i pokrój w cienkie paski. Opłucz paprykę (najlepiej wziąć paprykę w różnych kolorach), obierz łodygę i wewnętrzne nasiona, a następnie pokrój w paski. Brokuły również opłucz i podziel na różyczki. Opłucz grzyby w zimnej bieżącej wodzie i pokrój na talerze.

ugotuj patelnię Wok i podpal ją. Wlej do niego pozostały olej sezamowy i podgrzej do maksimum. Następnie wlej wszystkie pokrojone warzywa i smaż je na średnim lub nieco większym ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aby się nie przypaliły. Gotuj warzywa przez około 5 minut lub do zrumienienia i miękkości. Następnie wlej wino ryżowe na patelnię i dobrze wymieszaj ze smażonymi warzywami.

następnie przenieś ugotowany makaron na patelnię z warzywami i wlej specjalny sos do dania z mieszanki sosu sojowego i oleju sezamowego. Dobrze wymieszaj wszystkie produkty razem, aby sos pokrył wszystkie kawałki warzyw i równomiernie się rozprowadził.

podawaj makaron z warzywami i sosem sojowym natychmiast na stole, posypując posiekaną zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Wino ryżowe - 256   kcal/100g

Podobne przepisy