barszcz z fasolą chudy

pyszny czerwony barszcz na bulionie warzywnym z fasolą. Czerwony barszcz jest gęsty dzięki fasoli i bogaty dzięki bulionowi. Gotujemy buraki w całości obrane, dzięki czemu zachowują swój bogaty kolor. Zioła i czosnek dodane na samym końcu gotowania nadają barszczowi apetyczny aromat.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 78 % 7 g
39 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Prawdziwy barszcz czerwony, obfity,bogaty, gotujemy na bulionie warzywnym z fasolą. Bulion gotujemy z wyprzedzeniem i dodajemy go podczas gotowania. Weź suszoną fasolę. Przygotuj produkty zgodnie z listą, umyj i obierz warzywa. Gotujemy barszcz bez smażenia, tylko gotujemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od fasoli. Myjemy fasolę, napełniamy wodą i gotujemy do miękkości przez 2 godziny na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 2 litry wody do garnka na barszcz, włóż do niego całe obrane buraki i gotuj do miękkości przez godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania buraków i fasoli zajmijmy się resztą warzyw. Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewkę na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, kapustę siekamy na rozdrabniaczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do posiekanych ziół wyciśnij czosnek przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij całe ugotowane buraki z wrzącej wody i umieść je w chłodnym miejscu, aby trochę ostygły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W rondlu, w wodzie, w której gotowano buraki, układamy ziemniaki i liście laurowe, gotujemy przez 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wlej posiekaną cebulę i startą marchewkę na patelnię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj sól do garnka i gotuj warzywa przez kolejne 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po 10 minutach włóż posiekaną kapustę do garnka i gotuj przez kolejne 10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po kapuście dodaj gotowaną fasolę do barszczu i gotuj przez kolejne 7 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W międzyczasie zetrzyj ugotowane buraki na grubej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Buraki mieszamy z posiekanymi ziołami i czosnkiem, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj bulion warzywny i mieszankę buraków do barszczu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Barszcz dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj przez kolejne 2 minuty na małym ogniu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przykryj patelnię barszczem, wyłącz ogień i pozwól barszczowi parzyć przez kolejne 10-15 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wlej barszcz z fasolą na talerze, dopraw każdą porcję kwaśną śmietaną i podawaj na obiad.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy