Kichari

pikantne indyjskie danie z ryżu i fasoli mung. Tradycyjne danie indyjskie. To danie jest odpowiednie dla miłośników ryżu, a także wegetarian i wegan, jeśli olej gi zostanie zastąpiony olejem roślinnym. To danie może być również spożywane przez tych, którzy poszczą lub są na diecie.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 73 % 11 g
64 kcal
IG: 8 / 58 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kichari? Przygotuj odpowiednie składniki. Mung opłucz i moczyć przez noc.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło Gi do kotła, a gdy się rozpuści i rozgrzeje, włóż tam wszystkie nasze przyprawy, aby ich smak i aromat się ujawniły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę w oleju na przyprawach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie opłucz ryż kilka razy i włóż do kotła do cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż umytą fasolę mung na ryżu. Wymieszaj zawartość kotła, aby ryż i fasola mung zmieszały się z przyprawami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej wodę 1:2 do kotła, sól i gotuj ryż z mung, aż woda całkowicie odparuje. Kiedy cała woda zniknie, nasz kichari jest gotowy.

uważa się z punktu widzenia ajurwedy, że to danie równoważy całą energię w ludzkim ciele, co prowadzi do uzdrowienia, odmłodzenia, oczyszczenia z toksyn. Istnieje nawet dieta mono oparta na jedzeniu kichari. Ponieważ zawiera optymalną ilość białka, tłuszczu i węglowodanów. A także wiele witamin i pierwiastków śladowych.
ryż lepiej wybrać basmati, jest uważany za najbardziej optymalny do tego dania. Ale jeśli weźmiesz inny, jak na przykład pilaw-długoziarnisty parzony, możesz też spróbować.
Mung, który jest zawarty w przepisie, to roślina strączkowa. Jest również nazywany mung dal lub fasolą mung. Bardzo pożywny i lekkostrawny produkt. Jeśli nie moczyłeś fasoli mung przez noc, możesz moczyć przez dwie godziny.
masło gi (ghee) to ghee, które nie zawiera kazeiny ani laktozy. Dla wegan można zastąpić olejem kokosowym lub innym olejem roślinnym. Jeśli nie jesteś fanem kuchni indyjskiej, możesz wziąć po prostu kremowy.
to podstawowy przepis. Możesz dodać inne warzywa, takie jak marchew, cukinia, dynia, a nawet Buryak. Oprócz warzyw można również dodać dodatkowe przyprawy. Na przykład chili, aby było ostrzejsze lub imbir. Możesz również dodać całe nasiona gorczycy, kopru włoskiego i kopru włoskiego, asafetydy. Asafetida to taka przyprawa, która przypomina smak cebuli z czosnkiem. Ogólnie możesz spróbować, które kombinacje bardziej Ci się podobają.
Kichari dobrze jest spożywać na każdym posiłku, ponieważ ryż i fasola mung są niezwykle wchłaniane przez organizm. Przyprawy również pomagają w tym procesie.
smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mash - 300   kcal/100g
  • Ryż basmati - 347   kcal/100g

Podobne przepisy