makaron z koktajlem morskim

makaron z bogatym sosem i owocami morza! Gotuj! Makaron z owocami morza urozmaici klasyczne menu. Jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu, zwłaszcza jeśli kupisz nie cały zestaw składników osobno, ale zebrany koktajl morski, w którym każdy składnik jest już wcześniej przygotowany.
VendettaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 60 % 6 g
54 kcal
IG: 17 / 83 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

szybkość gotowania zależy bezpośrednio od tego, w jakiej formie będą owoce morza. Gotowe zestawy oferują już obrane krewetki, ośmiornice i inne elementy zestawu. W takim przypadku pozostaje tylko rozmrozić obrabiany przedmiot, pokroić macki ośmiornicy na kawałki i kalmary w pierścienie. Jeśli w zestawie produkty są już zmielone, uprości to proces tak bardzo, jak to możliwe.

obierz czosnek, umyj i drobno posiekaj, w razie potrzeby możesz przejść przez prasę. Papryczki chili pozbywamy się nasion, myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałki. Rozgrzej oliwę z oliwek na głębokiej patelni, dodaj pieprz i czosnek.

moje pomidory koktajlowe, suszone, ale nie krojone, pozostawione w całości. Dodaj do patelni, gdy pieprz i czosnek są smażone przez 5 minut, a aromat rozprzestrzenia się w całej kuchni. Wymieszaj zawartość i smaż pomidory przez 3-5 minut.

następnie Kolejka owoców morza. Krewetki gotują się nieco dłużej niż pozostałe składniki, więc lepiej umieścić je na patelni przed resztą produktów. Dodaj krewetki, wymieszaj, smaż przez około dwie minuty. Wlać wino i wprowadzić pozostałe owoce morza. Maksymalizujemy ogień, mieszamy i gotujemy w winie, aż płyn zmniejszy objętość(około 4 minut).

umyj pietruszkę i bazylię i dobrze wysusz. W pietruszce używamy tylko liści, oddzielamy je od nóg i drobno siekamy. Liście bazylii są również oddzielone od nóg, ale pozostawiamy je w całości.

Dodaj natkę pietruszki, masło i sól do smaku na patelnię. Dusimy jeszcze kilka minut.

makaron można przybrać w dowolnym kształcie, ale długie, cienkie spaghetti najlepiej komponuje się z koktajlem morskim. Zagotuj wodę, dodaj sól do smaku i gotuj spaghetti do miękkości. Wlej kilka łyżek wody, w której ugotowano makaron i dodaj je do sosu. Wrzuć gotowy makaron do durszlaka, spłucz wodą. Wymieszaj makaron na patelni z sosem z owoców morza i podawaj. Gotowe danie układamy na talerzach i dekorujemy liśćmi bazylii.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g
  • Koktajl morski - 95   kcal/100g

Podobne przepisy