skład / składniki
metoda gotowania
szybkość gotowania zależy bezpośrednio od tego, w jakiej formie będą owoce morza. Gotowe zestawy oferują już obrane krewetki, ośmiornice i inne elementy zestawu. W takim przypadku pozostaje tylko rozmrozić obrabiany przedmiot, pokroić macki ośmiornicy na kawałki i kalmary w pierścienie. Jeśli w zestawie produkty są już zmielone, uprości to proces tak bardzo, jak to możliwe.
obierz czosnek, umyj i drobno posiekaj, w razie potrzeby możesz przejść przez prasę. Papryczki chili pozbywamy się nasion, myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałki. Rozgrzej oliwę z oliwek na głębokiej patelni, dodaj pieprz i czosnek.
moje pomidory koktajlowe, suszone, ale nie krojone, pozostawione w całości. Dodaj do patelni, gdy pieprz i czosnek są smażone przez 5 minut, a aromat rozprzestrzenia się w całej kuchni. Wymieszaj zawartość i smaż pomidory przez 3-5 minut.
następnie Kolejka owoców morza. Krewetki gotują się nieco dłużej niż pozostałe składniki, więc lepiej umieścić je na patelni przed resztą produktów. Dodaj krewetki, wymieszaj, smaż przez około dwie minuty. Wlać wino i wprowadzić pozostałe owoce morza. Maksymalizujemy ogień, mieszamy i gotujemy w winie, aż płyn zmniejszy objętość(około 4 minut).
umyj pietruszkę i bazylię i dobrze wysusz. W pietruszce używamy tylko liści, oddzielamy je od nóg i drobno siekamy. Liście bazylii są również oddzielone od nóg, ale pozostawiamy je w całości.
Dodaj natkę pietruszki, masło i sól do smaku na patelnię. Dusimy jeszcze kilka minut.
makaron można przybrać w dowolnym kształcie, ale długie, cienkie spaghetti najlepiej komponuje się z koktajlem morskim. Zagotuj wodę, dodaj sól do smaku i gotuj spaghetti do miękkości. Wlej kilka łyżek wody, w której ugotowano makaron i dodaj je do sosu. Wrzuć gotowy makaron do durszlaka, spłucz wodą. Wymieszaj makaron na patelni z sosem z owoców morza i podawaj. Gotowe danie układamy na talerzach i dekorujemy liśćmi bazylii.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g
- Koktajl morski - 95 kcal/100g