spaghetti w powolnej kuchence z sosem czosnkowo-ziołowym

Szybki, prosty, niedrogi, ze zwykłych produktów! Spaghetti w powolnej kuchence to przepis, który pomoże, gdy nie będziesz mógł gotować na kuchence-w akademiku, w kraju. W powolnej kuchence możesz nie tylko ugotować makaron, ale także przygotować aromatyczny sos z ziół.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 10 g
tłuszcze 13 % 10 g
węglowodany 74 % 56 g
353 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować spaghetti w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Będziesz potrzebował bardzo małego zestawu - oprócz makaronu weź dowolne warzywa, które lubisz lub które są dostępne i czosnek. Mam pietruszkę i koperek, bazylia jest świetna. Możesz zmniejszyć ilość czosnku w zależności od smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj sos. Jak zrobić sos? Umyj warzywa pod bieżącą wodą, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i posiekaj czosnek w dowolny sposób — nożem lub przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W powolnej kuchence wybierz tryb odpowiedni do smażenia (smażenie, pieczenie lub duszenie), wlej oliwę z oliwek. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć dowolne warzywo odpowiednie do smażenia. Dodaj czosnek i zioła. Smaż je przez 5 minut, mieszając, z otwartą pokrywką. Posolić sos do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś sos do osobnego pojemnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do miski wolnowaru. Doprowadzić do wrzenia w odpowiednim trybie (makaron, Gotowanie, Gotowanie na parze). Dodaj sól, dodaj spaghetti. Gotuj z zamkniętą pokrywką przez 5-6 minut. Następnie spuść wodę, wrzucając spaghetti do durszlaka i ponownie włóż do miski. Dodaj sos i podgrzej makaron, mieszając przez kolejne 2-3 minuty. Podawaj natychmiast. Smacznego!

po raz pierwszy ugotowałem makaron w powolnej kuchence, więc trochę nie mierzyłem czasu i były miękkie. W rzeczywistości makaron powinien być lekko niedogotowany. Ten sekret opowiedział mi nasz przewodnik we Włoszech. Nie podaje się gotowanego miękkiego makaronu. Powinien być trochę twardy, wtedy nie poprawia się z niego, ponieważ podczas trawienia zużywa się dużo kalorii.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy