skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jęczmień w szybkowarze Multicooker? Przygotuj składniki do przygotowania owsianki perłowej jako przystawki. Najważniejsze jest to, że jęczmień perłowy jest świeży i wysokiej jakości, lekki. W powolnym naczyniu do gotowania jęczmień perłowy okaże się delikatny, miękki i smaczny, jeśli ugotujesz go z dodatkiem mleka.
Krok 2:
Dokładnie spłucz jęczmień perłowy, wielokrotnie zmieniając wodę, aż ta ostatnia stanie się przezroczysta. Napełnij jęczmień perłowy zimną, czystą wodą i pozostaw na 2 godziny, aby grys trochę puchł. Najlepiej pozostawić grys na noc, jeśli pozwala na to czas. Spuść wodę z miski z płatkami, Wrzuć jęczmień jęczmienny do durszlaka i ponownie spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Włóż jęczmień perłowy do miski wolnowaru.
Krok 4:
Dodaj sól do smaku. Napełnij wodą i mlekiem. Zamknij pokrywę i zawór. Umieść program "pilaw" na 15 minut. Podczas gotowania owsianki nie można otworzyć szybkowaru. Po zakończeniu programu gotowania zabrzmi sygnał, otwórz zawór, wypuść parę, a dopiero potem otwórz pokrywę. Owsianka jest gotowa. Dodaj kawałek masła, wymieszaj i podawaj.
Krok 5:
Jeśli nie ma wolnowaru-szybkowaru, możesz ugotować owsiankę w zwykłej powolnej kuchence. W zwykłej powolnej kuchence proces gotowania owsianki perłowej będzie nieco dłuższy, musisz wybrać program " owsianka "na 25 minut lub" multipowar", w zależności od modelu multicookera.
Krok 6:
Pyszna i delikatna owsianka perłowa jest gotowa, a dzięki ugotowaniu jej w powolnej kuchence, takie danie okazało się nie tylko szybkie i proste, ale także bardzo przydatne, ponieważ podczas gotowania pod ciśnieniem wszystkie witaminy i składniki odżywcze pozostają w kaszy, w przeciwieństwie do zwykłego długiego gotowania kaszy perłowej. W razie potrzeby owsiankę perłową można przygotować natychmiast z mięsem i warzywami. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Szybkowary są różne: elektryczne, wolnowary-szybkowary i modele do kuchenek gazowych. Każda technika ma swoje własne cechy, a nawet te same modele tego samego producenta mogą różnić się parametrami ogrzewania itp.. Dlatego dokładnie przestudiuj instrukcje dotyczące urządzenia, a następnie w praktyce spróbuj najpierw przygotować znane potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki i smaku.
ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g