jęczmień w szybkowarze Multicooker

bardzo smaczna i zdrowa owsianka perłowa do dekoracji! Kasza perłowa jest jednym z najbardziej przydatnych produktów, uważa się, że zawiera więcej składników odżywczych i witamin niż inne zboża. I kosztuje to zboże, dosłownie, grosz. Możesz przygotować wiele różnych pysznych i interesujących potraw z jęczmienia perłowego: płatki mleczne na śniadanie, dodatki do mięsa, kurczaka lub ryb, frytki lub zupy. Jedyną rzeczą, która powstrzymuje niektóre gospodynie domowe przed używaniem jęczmienia perłowego często do gotowania różnych potraw, jego długiego moczenia i gotowania. Ale z takim pomocnikiem kuchennym, jak Multicooker, proces gotowania jęczmienia został czasami uproszczony.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 73 % 19 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jęczmień w szybkowarze Multicooker? Przygotuj składniki do przygotowania owsianki perłowej jako przystawki. Najważniejsze jest to, że jęczmień perłowy jest świeży i wysokiej jakości, lekki. W powolnym naczyniu do gotowania jęczmień perłowy okaże się delikatny, miękki i smaczny, jeśli ugotujesz go z dodatkiem mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz jęczmień perłowy, wielokrotnie zmieniając wodę, aż ta ostatnia stanie się przezroczysta. Napełnij jęczmień perłowy zimną, czystą wodą i pozostaw na 2 godziny, aby grys trochę puchł. Najlepiej pozostawić grys na noc, jeśli pozwala na to czas. Spuść wodę z miski z płatkami, Wrzuć jęczmień jęczmienny do durszlaka i ponownie spłucz pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż jęczmień perłowy do miski wolnowaru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól do smaku. Napełnij wodą i mlekiem. Zamknij pokrywę i zawór. Umieść program "pilaw" na 15 minut. Podczas gotowania owsianki nie można otworzyć szybkowaru. Po zakończeniu programu gotowania zabrzmi sygnał, otwórz zawór, wypuść parę, a dopiero potem otwórz pokrywę. Owsianka jest gotowa. Dodaj kawałek masła, wymieszaj i podawaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli nie ma wolnowaru-szybkowaru, możesz ugotować owsiankę w zwykłej powolnej kuchence. W zwykłej powolnej kuchence proces gotowania owsianki perłowej będzie nieco dłuższy, musisz wybrać program " owsianka "na 25 minut lub" multipowar", w zależności od modelu multicookera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pyszna i delikatna owsianka perłowa jest gotowa, a dzięki ugotowaniu jej w powolnej kuchence, takie danie okazało się nie tylko szybkie i proste, ale także bardzo przydatne, ponieważ podczas gotowania pod ciśnieniem wszystkie witaminy i składniki odżywcze pozostają w kaszy, w przeciwieństwie do zwykłego długiego gotowania kaszy perłowej. W razie potrzeby owsiankę perłową można przygotować natychmiast z mięsem i warzywami. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Szybkowary są różne: elektryczne, wolnowary-szybkowary i modele do kuchenek gazowych. Każda technika ma swoje własne cechy, a nawet te same modele tego samego producenta mogą różnić się parametrami ogrzewania itp.. Dlatego dokładnie przestudiuj instrukcje dotyczące urządzenia, a następnie w praktyce spróbuj najpierw przygotować znane potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki i smaku.

ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy