skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kaszę gryczaną na mleku w powolnej kuchence? Przygotowanie takiej owsianki nie jest trudne-minimalny wysiłek, minimalny czas. Okazuje się, że jest smaczny i satysfakcjonujący, ospały, jak z pieca. Zwykle podoba się wszystkim miłośnikom zbóż-zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
więc przygotuj niezbędne składniki. Odmierz odpowiednią ilość gryki, posortuj ją, pozbywając się śmieci, a następnie dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Przenieś umytą kaszę gryczaną do miski wolnowaru.
Wybierz tryb "Multipowar" lub "Smażenie" (nazwa trybu zależy od rodzaju konkretnego multicookera). Jeśli w tym modelu możesz określić temperaturę, Ustaw 160 stopni Celsjusza. Smaż grys, nie przestając mieszać, przez 3-4 minuty.
następnie odmierz określoną objętość mleka i wody, wlej oba do miski multicookera. Wszystko wymieszaj. Dodaj cukier granulowany i sól. Możesz dodać mniej lub więcej cukru - w tej kwestii skup się na własnych preferencjach. Jeśli owsianka jest przygotowywana dla dzieci, możesz całkowicie wykluczyć cukier z kompozycji lub dodać minimum. Ponadto, jeśli chcesz, możesz włożyć trochę mielonego cynamonu do owsianki. Lub eksperymentuj i dodaj ulubione suszone owoce, na przykład dobra owsianka będzie z rodzynkami lub suszonymi morelami.
Teraz ustaw tryb "owsianka" lub "kasza", w niektórych powolnych kuchenkach nazywa się to" ryżem "lub"kaszą gryczaną". Ustaw czas - 25 minut. I... idziemy robić prace domowe, zbierać się do pracy lub po prostu odpoczywać, ponieważ teraz Multicooker poradzi sobie z gotowaniem.
gdy minie określony czas i rozlegnie się sygnał, owsianka będzie gotowa. Rozłóż gorącą owsiankę na porcjach, dodaj masło. W razie potrzeby możesz wlać owsiankę niewielką ilością mleka lub posypać orzechami, suszonymi owocami. Tak udekorowana owsianka będzie kluczem do dobrego nastroju na cały dzień!
smacznego!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g