skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie produkty niezbędne do perlotto zgodnie z listą. Cebulę, marchewkę i pieczarki obieramy i myjemy.
Krok 2:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub posiekaj w cienkie paski.
Krok 4:
Najpierw wlej olej roślinny do kaczątka lub kotła, podgrzej go i rozłóż cebulę i marchewkę.
Krok 5:
Cebulę i marchewkę posyp przyprawami i smaż na dużym ogniu, mieszając.
Krok 6:
W międzyczasie pokrój pieczarki na talerze.
Krok 7:
Smaż cebulę i marchewkę, aż będą przezroczyste. Zajmie to około 7 minut.
Krok 8:
Następnie dodaj pokrojone grzyby do cebuli i marchwi.
Krok 9:
Jęczmień perłowy myjemy w zimnej wodzie.
Krok 10:
Grzyby z cebulą i marchewką solimy i smażymy przez kolejne 7 minut na dużym ogniu.
Krok 11:
Następnie dodaj umytą jęczmień do grzybów.
Krok 12:
Wymieszaj jęczmień perłowy z grzybami i warzywami.
Krok 13:
Wlej jęczmień z grzybami w kaczątku bulionem i wodą.
Krok 14:
Ponownie dobrze wymieszaj jęczmień z grzybami, zagotuj i zmniejsz ogień do minimum.
Krok 15:
Przykryj kaczątko szczelnie pokrywką i gotuj perlotto z grzybami przez godzinę.
Krok 16:
Po godzinie wyłącz ogień, podnieś pokrywkę i wymieszaj gotowe perlotto z grzybami.
Krok 17:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Krok 18:
Drobno posiekaj świeże warzywa nożem.
Krok 19:
Gorące perlotto z grzybami układamy na talerzach i przed podaniem posypujemy startym serem i posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g