Perlotto z grzybami Klasyczne

pyszna owsianka z kaszy perłowej i pieczarek na bulionie. Perlotto najlepiej gotować w kotle lub kaczątku, jak pilaw, pod przykryciem. Możesz również gotować w wodzie, ale lepiej smakuje na bulionie. Jęczmień perłowy gotuje się przez co najmniej godzinę, można go wstępnie namoczyć przez kilka godzin, ale nie jest to konieczne.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 57 % 13 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie produkty niezbędne do perlotto zgodnie z listą. Cebulę, marchewkę i pieczarki obieramy i myjemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub posiekaj w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Najpierw wlej olej roślinny do kaczątka lub kotła, podgrzej go i rozłóż cebulę i marchewkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę i marchewkę posyp przyprawami i smaż na dużym ogniu, mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie pokrój pieczarki na talerze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż cebulę i marchewkę, aż będą przezroczyste. Zajmie to około 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj pokrojone grzyby do cebuli i marchwi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jęczmień perłowy myjemy w zimnej wodzie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Grzyby z cebulą i marchewką solimy i smażymy przez kolejne 7 minut na dużym ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj umytą jęczmień do grzybów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj jęczmień perłowy z grzybami i warzywami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej jęczmień z grzybami w kaczątku bulionem i wodą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ponownie dobrze wymieszaj jęczmień z grzybami, zagotuj i zmniejsz ogień do minimum.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj kaczątko szczelnie pokrywką i gotuj perlotto z grzybami przez godzinę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po godzinie wyłącz ogień, podnieś pokrywkę i wymieszaj gotowe perlotto z grzybami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Drobno posiekaj świeże warzywa nożem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gorące perlotto z grzybami układamy na talerzach i przed podaniem posypujemy startym serem i posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy