skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem z rokitnika na zimę? Przygotuj jedzenie. Rokitnik, jeśli to możliwe, weź soczysty i dojrzały, Jasnopomarańczowy, słodko-kwaśny. Woda-lepiej butelkowana lub filtrowana.
Krok 2:
Posortuj świeżo zebrany rokitnik, usuń ogony, liście i zanieczyszczenia. Opłucz jagody, wrzuć je do durszlaka, aby szkło woda.
Krok 3:
Zacznij gotować syrop cukrowy. Podgrzej wodę w garnku z nieutleniającego materiału, zagotuj. Dodaj cukier, natychmiast wymieszaj i gotuj syrop na małym ogniu, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą i syrop lekko zgęstnieje.
Krok 4:
Zanurz ugotowane jagody rokitnika w syropie, wymieszaj. Gotuj dżem przez pięć minut od momentu zagotowania syropu. Usuń piankę utworzoną na powierzchni mieszanki jagodowej łyżką cedzakową. Następnie wyłącz ogień. Sterylizuj słoiki w dowolny sposób. Zagotuj pokrywki.
Krok 5:
Część jagód pęknie po podgrzaniu, a część pozostanie nienaruszona w dżemie, dzięki czemu ten przysmak będzie piękniejszy i bardziej oryginalny. Ułóż dżem w wcześniej wysterylizowanych słoikach. Zwiń słoiki z czystymi pokrywkami. Pozwól dżemowi ostygnąć w temperaturze pokojowej i przechowuj w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Dżem z rokitnika jest gotowy na zimę!
Krok 6:
Zimą słoik tak pachnącego i zdrowego dżemu z rokitnika doskonale uzupełni przyjęcie herbaciane z rodziną lub może stać się podstawą słodkich ciast lub innych słodkich wypieków. Smacznego!
Rokitnik zwyczajnie zbiera się pod koniec sierpnia - na początku września, kiedy jagody stają się jasnopomarańczowe, dobrze dojrzałe, soczyste i słodko-kwaśne w smaku. Najdłuższym w zbieraniu rokitnika w ten sposób na zimę będzie sam zbiór jagód. Rokitnik jest mocno osadzony na kolczastych gałęziach, a aby ostrożnie zbierać i nie zgniatać jagód, musisz ciężko pracować.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
rokitnik jest bardzo przydatną i cenną jagodą, bogatą w wiele witamin i pierwiastków śladowych. Dlatego wiele gospodyń domowych próbuje przygotować rokitnik na zimę i robi to na różne sposoby: dżem, dżem, galaretkę, kompot, sok i po prostu zamraża. W takim przypadku możemy mówić o zaletach nawet takiego produktu z rokitnika, jak dżem. Ponieważ w rokitniku nie ma enzymów, które rozkładają witaminę C w wysokiej temperaturze, to znaczy podczas obróbki cieplnej witaminy w jagodach są zachowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g