skład / składniki
metoda gotowania
1. Możesz wziąć makaron kupiony w sklepie (400 g). Aby zrobić domowy makaron, wymieszaj 210 g zwykłej mąki pszennej z 90 g mąki z pszenicy durum, aż będzie gładka. Przesiej mąkę na stół i zrób z niej okrągły Brzeg o przyzwoitej średnicy (około 20 cm). Rozbij jajka w zagłębienie, mieszaj, aż będą gładkie (porównawcze) i stopniowo dodawaj mąkę z boków. Podczas procesu ugniatania dodaj oliwę z oliwek. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto stanie się bardziej miękkie. Gotowe ciasto rozwałkować tak cienko, jak to możliwe, zmiażdżyć mąką, zwinąć i pokroić w cienki makaron (makaron). Rozwiń paski ciasta, potrząśnij i złóż je gniazdem, pozwól im wyschnąć. Umieść wodę z makaronem na kuchence, pozwól jej się zagotować. Posolić wodę.
2. Możesz wziąć kupiony w sklepie sos pesto. Aby zrobić domowej roboty, umieść wszystkie składniki w robocie (pokrój parmezan w kostkę, Usuń bazylię z łodygi, obierz czosnek i grubo posiekaj) i uformuj w jednorodną masę. Gotowe pesto przełożyć do dużej miski.
3. Włóż makaron do wrzącej wody i gotuj przez 1,5 minuty, aż będzie Al Dente. Dodaj część wody z makaronu do pesto. Włóż tam makaron(oczywiście bez wody). Wymieszać.
4. Podawaj z liściem bazylii, orzechami i całym sercem (zobacz, jak robi to włoski szef kuchni).
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g