makaron z pesto

domowy makaron z pesto! Gotuj jak szef kuchni! To proste i pyszne! Po obejrzeniu takich filmów mam ochotę pobiec do kuchni i gotować! Jeden problem - tyle jedzenia nie pasuje do mnie (dzięki Bogu), a osobiście nie ma jeszcze restauracji, aby nakarmić wszystkich i wszystkich smakołykami. Pozostaje wirtualnie dzielić się makaronem i sosami!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 12 g
tłuszcze 29 % 19 g
węglowodany 52 % 34 g
331 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Możesz wziąć makaron kupiony w sklepie (400 g). Aby zrobić domowy makaron, wymieszaj 210 g zwykłej mąki pszennej z 90 g mąki z pszenicy durum, aż będzie gładka. Przesiej mąkę na stół i zrób z niej okrągły Brzeg o przyzwoitej średnicy (około 20 cm). Rozbij jajka w zagłębienie, mieszaj, aż będą gładkie (porównawcze) i stopniowo dodawaj mąkę z boków. Podczas procesu ugniatania dodaj oliwę z oliwek. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto stanie się bardziej miękkie. Gotowe ciasto rozwałkować tak cienko, jak to możliwe, zmiażdżyć mąką, zwinąć i pokroić w cienki makaron (makaron). Rozwiń paski ciasta, potrząśnij i złóż je gniazdem, pozwól im wyschnąć. Umieść wodę z makaronem na kuchence, pozwól jej się zagotować. Posolić wodę.
2. Możesz wziąć kupiony w sklepie sos pesto. Aby zrobić domowej roboty, umieść wszystkie składniki w robocie (pokrój parmezan w kostkę, Usuń bazylię z łodygi, obierz czosnek i grubo posiekaj) i uformuj w jednorodną masę. Gotowe pesto przełożyć do dużej miski.
3. Włóż makaron do wrzącej wody i gotuj przez 1,5 minuty, aż będzie Al Dente. Dodaj część wody z makaronu do pesto. Włóż tam makaron(oczywiście bez wody). Wymieszać.
4. Podawaj z liściem bazylii, orzechami i całym sercem (zobacz, jak robi to włoski szef kuchni).
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g

Podobne przepisy