ormiański Khash

Oryginalny, pożywny, kaloryczny, zdrowy! Khash to tradycyjne płynne gorące danie kuchni kaukaskiej. W starożytności gotowano go po złożeniu ofiary bogom. Po uboju bydła nogi i wnętrzności oddawano zwykłym ludziom, biedni ludzie gotowali z tego bogatą, obfitą i bardzo smaczną zupę.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 78 % 7 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 0 % 0 g
48 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 8 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować ormiański Khash? Najpierw przygotuj nogi wołowe. Muszą być przypalone, dokładnie spłukane i pokrojone na porcje, aby łatwo zmieściły się na patelni, w której zostanie ugotowany hash.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyślij nogi do głębokiego pojemnika i napełnij zimną wodą. Lepiej, jeśli użyjesz wody z lodem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Moczyć nogi przez około jeden dzień. W tym czasie okresowo zmieniaj wodę na nową co około 2-3 godziny. Nogi wołowe ponownie dobrze umyć i wysłać do rondla. Napełnij zimną wodą, aby przykryła nogi 15-20 sentymentami i umieść na kuchence na dużym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po ugotowaniu usuń pianę, zmniejsz ogień do minimum, zamknij patelnię pokrywką i gotuj przez 8 godzin. Bulion w rondlu nie powinien intensywnie gotować, ale tylko lekko bulgotać. Podczas gotowania udek wołowych do garnka nie dodaje się soli ani pieprzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po wyznaczonym czasie wyjmij nogi z bulionu. Ostudź je trochę, a następnie oddziel mięso od kości. Pokrój lub posiekaj wołowinę rękami na dowolne kawałki. Stanie się to bardzo łatwe i bez większych trudności. Sam bulion przecedzić przez drobne sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij suszone warzywa do bulionu do smaku. Dodałam pietruszkę, majeranek i trochę suchego kopru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kawałki mięsa do głębokiego talerza, zalej pachnącym wrzącym bulionem, posyp drobno posiekanym odręcznie lub przepuszczonym przez prasę czosnkiem. Pieprz do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Opłucz świeże zioła i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój go drobno i wyślij do gotowego hash. Sól do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj hash bardzo gorący. Bogaty smak tej zupy spodoba się wielu! Smacznego!

tradycyjnie podaje się Khash na gorące śniadanie. Pamiętaj, aby zaoferować mu tortillę lub chleb pita i dużo świeżych ziół. Nie zapomnij postawić czosnku i solniczki na stole, ormiańska zupa jest solona do smaku przez każdego zjadacza. Zioła, czosnek i paprykę dodaje się do talerza do smaku.

bogata, kolorowa, jasna zupa jest bardzo dobra dla stawów i kości, zawiera dużą ilość żelatyny.

po burzliwej uczcie Khash dosłownie leczy i dodaje siły.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy