skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować ormiański Khash? Najpierw przygotuj nogi wołowe. Muszą być przypalone, dokładnie spłukane i pokrojone na porcje, aby łatwo zmieściły się na patelni, w której zostanie ugotowany hash.
Krok 2:
Wyślij nogi do głębokiego pojemnika i napełnij zimną wodą. Lepiej, jeśli użyjesz wody z lodem.
Krok 3:
Moczyć nogi przez około jeden dzień. W tym czasie okresowo zmieniaj wodę na nową co około 2-3 godziny. Nogi wołowe ponownie dobrze umyć i wysłać do rondla. Napełnij zimną wodą, aby przykryła nogi 15-20 sentymentami i umieść na kuchence na dużym ogniu.
Krok 4:
Po ugotowaniu usuń pianę, zmniejsz ogień do minimum, zamknij patelnię pokrywką i gotuj przez 8 godzin. Bulion w rondlu nie powinien intensywnie gotować, ale tylko lekko bulgotać. Podczas gotowania udek wołowych do garnka nie dodaje się soli ani pieprzu.
Krok 5:
Po wyznaczonym czasie wyjmij nogi z bulionu. Ostudź je trochę, a następnie oddziel mięso od kości. Pokrój lub posiekaj wołowinę rękami na dowolne kawałki. Stanie się to bardzo łatwe i bez większych trudności. Sam bulion przecedzić przez drobne sito.
Krok 6:
Wyślij suszone warzywa do bulionu do smaku. Dodałam pietruszkę, majeranek i trochę suchego kopru.
Krok 7:
Dodaj kawałki mięsa do głębokiego talerza, zalej pachnącym wrzącym bulionem, posyp drobno posiekanym odręcznie lub przepuszczonym przez prasę czosnkiem. Pieprz do smaku.
Krok 8:
Opłucz świeże zioła i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój go drobno i wyślij do gotowego hash. Sól do smaku.
Krok 9:
Podawaj hash bardzo gorący. Bogaty smak tej zupy spodoba się wielu! Smacznego!
tradycyjnie podaje się Khash na gorące śniadanie. Pamiętaj, aby zaoferować mu tortillę lub chleb pita i dużo świeżych ziół. Nie zapomnij postawić czosnku i solniczki na stole, ormiańska zupa jest solona do smaku przez każdego zjadacza. Zioła, czosnek i paprykę dodaje się do talerza do smaku.
bogata, kolorowa, jasna zupa jest bardzo dobra dla stawów i kości, zawiera dużą ilość żelatyny.
po burzliwej uczcie Khash dosłownie leczy i dodaje siły.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g