skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania tej przekąski użyjemy jajek na twardo. Najlepiej zrobić to z wyprzedzeniem, wtedy nie musisz czekać, aż ostygną natychmiast przed gotowaniem i podaniem. Ładujemy jajka na patelnię, napełniamy zimną wodą i kładziemy na kuchence. Gotuj przez 5-7 minut od momentu wrzenia, dodając niewielką ilość soli. Natychmiast po zakończeniu procesu gotowania zalej jajka zimną wodą, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Śledź można kupić w całości lub już filetowany. Jeśli ryba jest cała, czyścimy ją, usuwając głowę, płetwy i podroby. Następnie wykonujemy głębokie nacięcie z tyłu i usuwamy filet. Usuń skórę z gotowego fileta, podważając go nożem od krawędzi.
schłodzone jajka są obrane i pokrojone na dwie równe połówki. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, aby nie naruszyć integralności białek. Przełóż żółtka na głęboki talerz, dodaj majonez i wymieszaj, aż będą gładkie. Najlepiej jest użyć blendera, wtedy będzie można nie tylko wymieszać, ale uzyskać delikatną kremową konsystencję.
w gotowej wersji dania najlepiej wygląda czerwona cebula. Obieramy, myjemy i kroimy w bardzo małą kostkę. Filet śledziowy i marynowany ogórek kroimy w kostkę, najlepiej tej samej wielkości.
odłóż niewielką ilość kostek śledzia do dekoracji. Dodaj resztę ryb, cebuli i ogórka do kremu z żółtek. Dopraw masę solą i mielonym pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszaj, tutaj nie używamy już blendera, niech będą to kawałki w kremie jajecznym, aby były odczuwalne podczas jedzenia.
wypełniamy połówki białek nadzieniem, robiąc w środku małą zjeżdżalnię i uważając, aby nie poplamić białka, aby danie wyglądało tak schludnie, jak to możliwe. Na wierzchu układamy kawałki śledzia do dekoracji, lekko je dociskając, aby je naprawić. Warzywa są myte, suszone, drobno posiekane i posypane na wierzchu do dekoracji. Podawaj do stołu schłodzonego.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g