jajka faszerowane cebulą i śledziem

świetna przekąska na świąteczny stół! Spróbuj gotować! Faszerowane jajka są piękne, jasne i bardzo smaczne. Delikatny filet rybny idealnie komponuje się z resztą nadzienia. Danie będzie wymagało minimalnej ilości składników, w wyniku czego świąteczny stół zostanie udekorowany na najwyższym poziomie!
AlinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 57 % 4 g
węglowodany 0 % 0 g
55 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

do przygotowania tej przekąski użyjemy jajek na twardo. Najlepiej zrobić to z wyprzedzeniem, wtedy nie musisz czekać, aż ostygną natychmiast przed gotowaniem i podaniem. Ładujemy jajka na patelnię, napełniamy zimną wodą i kładziemy na kuchence. Gotuj przez 5-7 minut od momentu wrzenia, dodając niewielką ilość soli. Natychmiast po zakończeniu procesu gotowania zalej jajka zimną wodą, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Śledź można kupić w całości lub już filetowany. Jeśli ryba jest cała, czyścimy ją, usuwając głowę, płetwy i podroby. Następnie wykonujemy głębokie nacięcie z tyłu i usuwamy filet. Usuń skórę z gotowego fileta, podważając go nożem od krawędzi.

schłodzone jajka są obrane i pokrojone na dwie równe połówki. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, aby nie naruszyć integralności białek. Przełóż żółtka na głęboki talerz, dodaj majonez i wymieszaj, aż będą gładkie. Najlepiej jest użyć blendera, wtedy będzie można nie tylko wymieszać, ale uzyskać delikatną kremową konsystencję.

w gotowej wersji dania najlepiej wygląda czerwona cebula. Obieramy, myjemy i kroimy w bardzo małą kostkę. Filet śledziowy i marynowany ogórek kroimy w kostkę, najlepiej tej samej wielkości.

odłóż niewielką ilość kostek śledzia do dekoracji. Dodaj resztę ryb, cebuli i ogórka do kremu z żółtek. Dopraw masę solą i mielonym pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszaj, tutaj nie używamy już blendera, niech będą to kawałki w kremie jajecznym, aby były odczuwalne podczas jedzenia.

wypełniamy połówki białek nadzieniem, robiąc w środku małą zjeżdżalnię i uważając, aby nie poplamić białka, aby danie wyglądało tak schludnie, jak to możliwe. Na wierzchu układamy kawałki śledzia do dekoracji, lekko je dociskając, aby je naprawić. Warzywa są myte, suszone, drobno posiekane i posypane na wierzchu do dekoracji. Podawaj do stołu schłodzonego.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy